U Mjesecu hrvatskog jezika, u kojem obilježavamo i Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva, ušli smo u svijet najstarijeg hrvatskog pisma – glagoljice, na jedinstven način: slikanjem na svili.
Za učenike šestih razreda Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića, u pratnji prof. hrvatskog jezika Božice Pleše, kreativnu radionicu je održala knjižničarka Srednje škole Delnice, prof. Koraljka Renier Valinčić, koja je „poveznica“ višegodišnje dobre suradnje u Mjesecu hrvatskoga jezika triju institucija: Srednje škole Delnice, Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića i Knjižnice, osmišljavajući učenje na vrlo kreativne načine.

Na trosatnoj radionici, osnovnoškolci su tehnikom batika oslikavali glagoljička slova (prva slova svojega imena) na svilenim maramama (sistematizirajući, naravno, pritom već naučeno gradivo na spomenutu temu).

Radionica je bila svojevrsna zahvala učenicama šestih razreda, oduševljenim radionicom, članicama scenske skupine, koje su se nesebično angažirale u programu prošlogodišnje Delničke adventske bajke, kao i na međuopćinskoj i županijskoj razini LiDraNa, gdje su se vrlo uspješno okušale i u izradi scenografije.

Spoj tradicije i modernog likovnog izraza rezultirao je prekrasnim višenamjenskim uradcima: nakon izložbe, marame će se koristiti u modnom izričaju učenica, kao višenamjenski modni dodatak – poklon voditeljice radionice učenicama.

Skip to content