Osnovnoškolci istražuju svoj identitet- tko su i gdje pripadaju!

Kako se snaći u mnoštvu ponuđenih informacija i kako pronaći pouzdanu informaciju o svom kraju i njegovoj prošlosti, pitali su nas učenici sedmih razreda OŠ I. G. Kovačića iz Delnica.

Broj informacija na internetu nepregledan je i svakim se danom povećava, a informacije koje se nude često su nepotpune, neprovjerene i netočne. A za snalaženje među tim nepreglednim, nesređenim, često manjkavim informacijama, postoje načini i mjesta na kojima treba tražiti.

Kako bismo im pomogli u pronalaženju odgovora i potrebnih podataka, organizirali smo predavanje o pronalaženju informacija na internetu i pretraživanju kataloga naše knjižnice.
Crkva svetog Ivana Krstitelja, Popovićev mlin, Fojnar na Potoku, Legenda o Jagodinoj ljubavi, Lujzinska cesta, Kuća Rački- neke su od tema iz prošlosti delničkog kraja koje su zanimljive i koje istražuju delnički osnovnoškolci.

Nakon pretraživanja internetskih izvora i baza podataka, zaključili smo da najviše podataka ipak možemo pronaći u našoj Zavičajnoj zbirci koja je jedna od najvrjednijih zbirki naše knjižnice.


Čitaj mi

Čitaj mi, mama,
jednu priču prije sna;
uz tvoj glas
priča je čarobna!

Čitaj mi, tata,
nađi malo vremena;
hoću slušat' priču
kraj tvoga ramena!

Pričom me pratite u san…

Grlim vas jako
i lijepo sanjam,
znam!
IZLOŽBA- ZAVIČAJU U ČAST
PRVI FOTO I LITERARNI NATJEČAJ Processus Montanus


Ovogodišnja manifestacija Mjesec hrvatske knjige, koja se tradicionalno obilježava od 15. listopada do 15. studenoga, posvećena je glazbi, a moto manifestacije je U ritmu čitanja.

Suradnički spoj glazbe i čitanja, ali i dviju Ustanova, održao se 11. studenoga u Narodnoj knjižnici i čitaonici Delnice. Naime, učenici 1. i 3. razreda Srednje škole Delnice obilježili su mjesec hrvatske knjige projektnom nastavom Biografije poznatih glazbenika (Najdraže note).

Djelatnice Knjižnice održale su interaktivno predavanje o biografiji kao diskurzivnom obliku, životopisu, CV- u i autobiografiji, a učenici su pripremili izlaganja o izbornom lektirnom naslovu za cjelovito čitanje-  biografiji omiljenog glazbenika. Tinejdžerski odabir odveo je nazočne kroz život i djela Prljavog kazališta, Amy Winehouse, 2Cellos, Gibonnija, Lady Gaga, Michaela Jacksona i dr. Time se suradnja Narodne knjižnice i čitaonice Delnice i srednje škole ponovo potvrdila kao iznimno uspješna jer je odavno prerasla okvire pukog obilježavanja te postala interaktivna, edukativna, zanimljiva svim dionicima projekta, što je i primarni cilj suradnje.
U projektu su sudjelovale, osim djelatnica knjižnice- učenici 1. i 3. razreda Srednje škole Delnice te profesorice Jasminka Lisac i Nikolina Barbalić.


Europski tjedan vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju
- izložba radova učenika Srednje škole Delnice

Više...


Lujzijana je kriminalistički serijal, prava poslastica za sve ljubitelje klasičnoga britanskog krimića, čija je radnja smještena u slikoviti ambijent našega Gorskog kotara, čiji će autor,

Bartol Fuchs
s čitateljima u srijedu, 20. studenoga 2019. u 18 sati
u Narodnoj knjižnici i čitaonici Delnice

razgovarati o tome zašto piše o Gorskom kotaru, gdje nalazi inspiraciju za nadahnute toponime te - kad će sljedeća knjiga!

Predstavljanju će prisustvovati i piščev alter ego, spisatelj i akademski slikar Tomislav Zagoda. Član je DHK-a i autor nagrađenog tinejdžerskog romana Balada o Buginim gaćicama, kao i njegovog nastavka Krizni put Gustava S., o kojima će također biti riječi na susretu.

Tu su i zbirka pripovijedaka Nek’ bude kaos, kao i brojni scenariji za dječji program HTV-a.

Autor za sebe kaže da je najranije djetinjstvo proveo poput Tarzana - gotovo ne silazeći s grana voćnjaka obiteljske kuće, a inspiraciju za krimić Žabarska noć i njegov nastavak Zelena tinta pronašao je u poznatoj seriji s malih ekrana, Ubojstva u Midsomeru.

Moderator susreta bit će prof. i novinar Marinko Krmpotić.

Radujemo se zajedničkom druženju!

Više...


Posjet učenika 8.r. OŠ Lokve

Više...


Kreativna radionica- Moj prvi instrument

Moto ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige (U ritmu čitanja) odredio jetemu kreativne radionice kojom smo željeli upoznati naše najmlađe polaznike s glazbalima- alatima za sviranje.
 
U uvodnom dijelu djeca su nabrajala instrumente koji su im već poznati ili ih imaju kod kuće, koje i sviraju, što im je jako zabavno.

Upravo je tako zabavno bilo tijekom radionice izrade instrumenta- čegrtaljke, jedne vrste šuškalice, i to od- materijala za recikliranje (limenki punjenih grahom i rižom)!

Sviralo se i tijekom ukrašavanja tek izrađenog instrumenta- orkestar je jedva dočekao zasvirati na glazbalima koja su sami izradili.       
                  
Na kraju je uslijedio pravi mali koncert, uz fotografiranje i pljesak roditelja koji su tražili- bis!


Moja prva iskaznica

Učenici oba prva razreda OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Delnica, s učiteljicama Zvjezdanom Ćuić i Gorankom Štimac, posjetili su Narodnu knjižnicu i čitaonicu Delnice.

Nekolicina prvašića našu knjižnicu i naše knjižničarke već dobro poznaje jer su polaznici naših programskih aktivnosti za djecu.

Obišli su prvašići sve knjižnične odjele, a zadržali se u druženju na svom- dječjem odjelu, u kojem biraju slikovnice, dječju referentnu zbirku, filmove, zvučne knjige, lektire…

Ponovili su ono što već znaju i primjenjuju: kako koristiti člansku iskaznicu, kako se odnositi prema knjigama, kako se ponašati u knjižnici…

Kako sve ne bi bila igra, knjižničarke su im priredile i iznenađenje: osnovne matematičke pojmove ponovili su na vrlo originalan način: listajući edukativne slikovnice Leo i kocke, Leo i krugovi, Leo i četverokuti, Leo i trokuti, Leo i crte…

Svi učenici prvih razreda delničke osnovne škole postali su od toga trenutka i naši članovi- za ovu školsku godinu poklonili smo im besplatno učlanjenje.

S članskim iskaznicama u ruci, širokih osmijeha- dolazit će nam često u knjižnicu, obećali su.


Pričaonica priča: Violinistica

Ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige posvećen je glazbi, a njegov moto je U ritmu čitanja! pa je i naš redoviti program Pričaonica priča u ponedjeljak, 28. listopada bio vezan uz glazbu. Čitali smo priču o čudesnom svijetu glazbe, priču Božidara Prosenjaka i Kristine Petruša Violinistica.

To je priča o djevojčici Mariji i njezinom savladavanju početnih poteškoća vezanih uz glazbeni instrument koji je u početku tako silno željela naučiti svirati- violinu. Violinski ključ, povisilice, snizilice, četvrtinke, osminke, note - elementi su glazbene abecede koju mora svladati svatko tko želi naučiti svirati. Potom slijedi uporno i svakodnevno vježbanje, što je u Marijinom slučaju urodilo iskrenom ljubavlju prema instrumentu i osobnim zadovoljstvom.

A kako bi im sve bilo zanimljivije, pripremile smo im kviz o glazbenim instrumentima u kojem su pokazali što sve znaju i što što sve prepoznaju.


Nacionalni kviz za poticanje čitanja: Ritam odrastanja

I ove su godine, već tradicionalno, učenici viših razreda Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića iz Delnica sudjelovali, u našoj knjižnici, u rješavanju online Nacionalnog kviza za poticanje čitanja nazvanog Ritam odrastanja. Za sudjelovanje u online kvizu, učenice Marta Beljan, Tina Mihelčić, Sara Prstojević, Petra Tomac, Leona Pelko i Lorena Južnić trebale su pročitati knjige: Jasminke Tihi-Stepanić Ljeto na jezeru Čiču, Ivane Guljašević Kuman Drugačija i Vlaste Golub Eva, mala žena.

Kako bi Kviz bio atraktivniji, jednostavniji i pristupačniji djeci, ove su godine mrežne stranice Kviza redizajnirane i prilagođene prikazu i rješavanju i na mobilnim telefonima.

Popis pobjednika bit će objavljen na mrežnoj stranici Nacionalnog kviza za poticanje čitanja najkasnije do 5. studenoga 2019. godine. Završna svečanost održat će se u četvrtak, 14. 11. 2019. u 12 sati, u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice, uz prigodan glazbeni program, kojem ćemo i mi prisustvovati.


Knjigoljubac

I u ovogodišnjem Mjesecu hrvatske knjige, 22. listopada, održan je u našoj knjižnici Knjigoljubac - kviz za poticanje čitanja Narodne knjižnice i čitaonice Delnice za učenike 4. i 5. razreda osnovne škole. Kvizom se želi potaknuti i motivirati učenike da tijekom ljeta pročitaju barem jedan od ponuđenih naslova koji se ne nalaze u školskoj lektiri.

Ovoga ljeta, mogli su birati između 4 ponuđena naslova: Bum Tomica Silvije Šesto, Lažeš, Melita Ivana Kušana, Morski dnevnik Pauline P. i Nogomet za pet Sanje Polak. Romani govore o događajima, problemima i situacijama koje su učenicima bliske, u kojima se svakodnevno nalaze, koje ih vesele i tište: zgode i nezgode iz školskih klupa, nogomet, stroge učiteljice, teške domaće zadaće, prve simpatije, odnosi s roditeljima, rađanje prijateljstava, muke odrastanja… jer mladi čitatelji vole knjige s kojima se mogu poistovjetiti, koje ih navode na razmišljanje, pomažu im i usmjeravaju na pravi put.

Kviz je osmišljen interaktivnim digitalnim alatom Kahoot, koji je namijenjen izradi kvizova, diskusija i upitnika. A odgovaranje na pitanja pomoću mobitela- učenice Osnovne škole I. G. Kovačića iz Delnica dodatno je motiviralo za sudjelovanje!


Dani kruha- dani zahvalnosti za plodove zemlje

Laganom šetnjom kroz naš gradski park, u čijem prekrasnom ambijentu čitamo priče, polaznici Kreativne radionice stigli su u pekaru- na mjesto gdje se pripravljaju i prodaju kruh i krušni proizvodi.

Pročitali smo zajedno slikovnicu Pustolovina pšeničnog zrna i doznali da mljevenjem tih zrna dobivamo brašno. Sve su nam pojasnili zaposlenici pekare (među kojima i majka dugogodišnjeg polaznika programa za djecu naše knjižnice): zavirili smo u velike vreće s brašnom, posudu za miješanje i oprezno s daljine promatrali velike vruće peći u kojima se peče sve ono fino što volimo jesti.

Na kraju- iznenađenje: gledali smo kako se pune njihove omiljene poslastice- krafne s čokoladom i marmeladom, koje su im jako, jako prijale!


Pričaonica priča: Na cesti

Već od malih nogu djeca su aktivni sudionici u prometu i izložena su raznim opasnostima. Kako bismo ih nešto naučili o prometu i ponašanju u prometu i na prometnicama, na Pričaonici priča čitali smo priču Mladena Kušeca Budimo sigurni: Na cesti.

Iz slikovnice, polaznici radionice su saznali kako i kada prelaziti cestu, gdje voziti bicikl, kako hodati pločnikom, ponašati se u automobilu, prepoznati prometne znakove…

A svoja saznanja, odmah nakon pročitane priče, primijenili su u šetnji gradom.


Pozivamo Vas
na promociju likovno- literarnog stvaralaštva učenice Katarine Petranović

u petak, 25. listopada 2019. u 10,45 sati
u našoj knjižnici.

U predstavljanju sudjeluju učenici Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića iz Delnica s mentoricom prof. Božicom Pleše te učenici Srednje škole Delnice s mentoricama: prof. Jasminkom Lisac i prof. Tanjom Stipeć.

Radujemo se Vašem dolasku!

Više...

Više...
U Dječjem tjednu…

… u našoj smo knjižnici ugostili 2. a i 2. b razred Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića iz Delnica s njihovim učiteljicama Mladenkom Tomac i Daliborkom Mihelčić Kanjer.
Učenici su, s prigodnog panoa, iščitavali svoja prava, a uz svako pravo navodile su se i odgovornosti. Iako je svako pravo bitno kako bi dijete imalo zdrav, siguran i lijep život, prigodom našeg susreta najviše smo raspravljali o dva prava:

 1. svako dijete ima pravo biti zaštićeno od nanošenja boli i lošeg postupanja, tjelesnog ili psihičkog, s odgovornošću da ni samo ne nanosi bol drugoj djeci te učini sve da do toga ne dođe niti među drugom djecom;
 2. svako dijete ima pravo na najbolju moguću zdravstvenu skrb, s odgovornošću jedenja zdrave hrane i redovitog održavanja higijene zubi.

Učenici su se u vezi potrebe za ostvarenjem spomenuta dva prava najviše izjašnjavala i pismeno, nakon kratkog izlaganja naših knjižničarki.

Želje koje su uputili nama odraslima, ali i drugoj djeci, pročitajte u izlogu naše knjižnice uz moto Dječjeg tjedna: Ljubav djeci prije svega.


Ivana Plechinger
u Delnicama

Radionica: Put od straha do sreće popločen je zahvalnošću

Naša draga Ivana,

s kojom smo se u listopadu 2017. družili na promociji njenog bestselera Ono što ostaje, uvijek ljubav je,  po prvi puta će održati radionicu u Delnicama, u subotu, 12.10. od 17- 20 sati u dvorani Caffe bara Centar, Supilova 31. 

Tema radionice bit će: Put od straha do sreće popločen je zahvalnošću

Evo što kaže sama Ivana o tome što nas čeka:

„Kroz radionicu ćete saznati kako i zašto zahvalnost mijenja naše živote, naučit ću vas nekoliko jednostavnih alata kojima si možete svakodnevno pomoći da živite sretnije, meditirat ćemo, ali i zabavljati se… Sve o čemu pričam isprobala sam sama na sebi i baš zato ovo nije radionica s koje ćete otići kući isključivo s punom glavom informacija, već s nečim praktičnim i korisnim što vam može pomoći već sutra kad se suočite s nekim problemom. Sve radionice osmislila sam za one koji, poput mene, žele više od života, koji žele raditi na sebi kako bi danas bili sretniji i bolji ljudi no jučer.

Kao što sam napisala knjigu kakvu bih voljela čitati, osmislila sam i radionice kakve bih voljela slušati i baš zato veselim se našem druženju, zajedničkom učenju i rastu jedni uz druge. Ukoliko osjetite da je to nešto za vas – vidimo se!
Veselim se vašem dolasku.“

Od srca,

VIŠE O RADIONICI + PRIJAVA na: http://ivanaplechinger.com/radionica-u-delnicama/

Više...


PROGRAMI ZA DJECU NARODNE KNJIŽNICE I ČITAONICE DELNICE

PRIČAONICA PRIČA

 

KREATIVNA RADIONICA

S radošću vas očekujemo
 ponedjeljkom i srijedom u 18 sati!


DOBAR  DAN, ŠKOLO!


Povratak u školske klupe lakši je uz dobru knjigu.
Mnoge se važne stvari za naše najmlađe školarce mogu izreći i spoznati na lakši, jednostavniji, uzrastu primjereniji način- slikovnicom.

Sretno svima u novoj nastavnoj godini!
       

 


Iznimna nam je čast i zadovoljstvo
 pozvati Vas

u petak, 30. kolovoza 2019., u 19 sati
 u Lovački dom u Delnicama

na predstavljanje trotomnog djela o našem Zavičaju Ante Simonića
riječkog sveučilišnog profesora, političara i diplomata.

Ova trilogija o našem Zavičaju sastoji se od knjiga:

 RIJEKA VREMENA : Drevno susretište zavičajnog i svjetskog

 RIJEKA VELIKOG UZLETA : Zavodljivost starog i izazov novog i 

RIJEKA NOVIH NADANJA : Stvaranje poželjne sadašnjosti i okrenutost budućnosti.

Riječ o djelu koje sintetizira sveukupno znanje o povijesti svih ljudskih djelatnosti u više tisućljetnom rasponu paralelno donoseći sve ono što je u svijetu u danom trenutku bilo relevantno i važno i kako se to odražavalo na Rijeku, njenu okolicu, te uži i širi zavičaj što praktički podrazumijeva – od Rijeke s prstenom, preko Primorsko-goranske županije do susjednih županija  – Istarske i Ličko senjske, a onda i kao širi zavičaj – cijele Lijepe naše.

Više...


Provedite s nama ugodnu večer smijeha

u društvu komičarke i imitatorice
Marijane Perinić

ČETVRTAK, 22.8.2019.
19 SATI
LOVAČKI DOM, DELNICE

Više...Programi za poticanje čitanja: čitanje u prirodi

Eko- priča: Dvije kante za smeće

S dolaskom toplih i sunčanih dana, nastavljamo s pričanjem priča na otvorenom: naše Pričaonice priča sele se u sjenicu Parka kralja Tomislava. Pričaonicama na otvorenom želimo osvijestiti važnost boravka djece u prirodi kao pogodnom mjestu za učenje jer se uči pomoću svih osjetila. A isto tako, želimo pokazati djeci da knjigu mogu ponijeti sa sobom na bilo koje mjesto i čitati bilo gdje.

Park i njegovo zelenilo prigodno su okruženje za ekološku tematiku, za čitanje naše eko- priče Dvije kante za smeće. Ekološkim pričama želi se kod djece potaknuti istraživački odnos prema prirodi i njenoj zaštiti, odgovorni odnos prema energiji; razviti spoznaje o iskoristivosti otpadnog materijala, važnosti čistog zraka, vode i tla. Sve ono što nauče o ekologiji u najranijem djetinjstvu temeljna su znanja i vrijednosti koje će imati u kasnijim godinama života. Zato ćemo mnogim pričama ispričanima u parku pobuditi, vjerujemo, ekološku svijest u naših najmlađih.

Priča nas je sve zajedno poučila kako pravilno odvajati otpad i koja je boja otpadnika za koju vrstu otpada: žuta za plastiku, plava za papir, narančasta za staklo, zelena za otpad koji nastaje tijekom svakodnevnih aktivnosti.

Uz malo truda i volje možemo mnogo učiniti za našu majku Zemlju, a to se uči od malih nogu!


Čast nam je i zadovoljstvo
pozvati Vas
na promociju monografije o povijesti goranskog automobilizma

POVIJESNA CESTOVNA VOZILA GORSKOGA KOTARA
čiji su autori Boris Pleše i Željko Laloš.

Uz autore,
knjigu predstavljaju nakladnici- Oldtimer klub "Delnice 1995"
i glavni urednik knjige, Ivan Janeš.

17.6.2019. u 19 sati- Kavana Centar

Veselimo se zajedničkom druženju
na početku dvotjednog bogatog programa obilježavanja Dana Grada Delnica!

Više...


Iznimna nam je čast i zadovoljstvo
pozvati Vas
na predstavljanje knjige
DOBITNICE KNJIŽEVNE NAGRADE GORANČICA ZA 2018. GODINU

TAJNE KUPE
Emila Crnkovića

Uz autora, knjigu predstavlja njena glavna urednica Nada Glad.

SRIJEDA, 5.6.2019.
18 SATI
KAVANA CENTAR

Veselimo se Vašem dolasku!

Više...


Projekt Srednje škole Delnice:

Vremeplovom u 60- te

Zašto baš 60- te? Zbog nostalgije? Deklaracije o položaju i nezavisnosti Hrvatskoga jezika? Glazbe? Kinematografije? Književnosti?

A zašto ne zbog svega navedenoga?

Projekt Srednje škole Delnice Vremeplovom u 60-te sastoji se od niza aktivnosti te uključuje brojne učenike, volontere, roditelje, nastavnike i suradnike. Započeo je pripremanjem izložbe predmeta i fotografija iz 60- ih u prostorijama školske knjižnice. Među eksponatima ima uporabnih predmeta poput „haube“ za kosu, telefona, gramofona, ploča, petrolejki, rifljača, alata, posuđa, obiteljskih fotografija i raznih predmeta koji evociraju na neka prošla vremena.

Vrhunac događanja bio je 17. svibnja, nizom aktivnosti i zanimljivih predavanja, u školskoj knjižnici.

O glazbenim i filmskim žanrovima 60- ih i kultnim naslovima te njihovim utjecajima na suvremeno doba nadahnuto je govorio profesor Marinko Krmpotić, bivši profesor iste škole, novinar Novog lista.

O povijesti hrvatskog jezika tog vremena izlagao je maturant Ivan Janeš.

Knjižničarka Koraljka Renier Valinčić i učenice 2.e Hana Briški i Anamarija Milekić pripremile su povijest stripa, među kojima je i obljetnica kultnog izdanja- Alana Forda.

Maturantica Ema Bukovac zanimljivim izlaganjem provela nas je kroz likovne tehnike i povijest likovne umjetnosti tog razdoblja.

Kakve su Delnice bile tih godina, koji su objekti postojali, a koji ne, što se sve odvijalo u samome gradu, kakva je bila glazba, u emocionalnom prisjećanju ispričala je prof. Branka Mihajlović.

Bivša učenica škole, studentica kroatistike Karolina Ćuro za svoje izlaganje odabrala je Stranca Alberta Camusa.

Djelatnice Narodne knjižnice i čitaonice Delnice govorile su o poznatim hrvatskim književnicima tog razdoblja. Ravnateljica Indira Rački Joskić izlagala je o zanimljivoj i kontraverznoj Vesni Parun, a Olgica Klepac Glad i Ivana Pleše pripremile su predavanje o Ranku Marinkoviću i poetici lektirnog naslova Kiklop.

Učenici i nastavnici koji su sudjelovali u projektu pojavili su se u retro izdanju.

Kroz program su nas provele maturantice Patricia Petrović i Ivona Rački, a glazbenim zvucima oplemenio ga je Patrick Mulc.

Da se i onda fino jelo, moglo se uvjeriti degustacijom finih kolača koje su pripremili učenici 4. e s razrednicom Brankom Mihajlović.

Navedena zbivanja pratili su učenici gimnazijskih, ekonomskih i strukovnih odjeljenja, a u pripremi, provedbi i praćenju projekta sudjelovali su: Jasminka Lisac, Koraljka Renier Valinčić, Branka Mihajlović, Valentina Tomac, Bojana Kovačević, Tihana Zbašnik, Tanja Stipeć, Sanja Kaloper, Iva Kezele, Vlasta Lencović i Vlatka Mance.

U duhu plodne suradnje sa Srednjom školom, sa iznimnim smo se zadovoljstvom i mi, djelatnice Narodne knjižnice i čitaonice, uključile u ovaj projekt- ovoga puta ne kao domaćini, već kao gosti, toplo primljene u već prijateljsko i suradničko okruženje.

Srednja škola Delnice - Vremeplovom u 60-te

Više...


https://www.vbz.hr/vrisak-2019/


Noć Knjige

SŠ Delnice - Noć knjige – Knjigomir među srednjoškolcima


SRETAN USKRS!


Uskršnje kreativne radionice

Družili smo se...

sa štićenicima Doma za starije i nemoćne osobe…

S radošću odlazimo u Dom za starije i nemoćne osobe Domska vila Vinka; po dogovoru s njihovim njegovateljicama nastojimo im, zajedno s njima, osigurati ravnopravan pristup informacijama, samostalniji i produktivniji život te bolju integraciju u zajednicu.

U očekivanju ovogodišnjeg Uskrsa, učinili smo mali odmak od uobičajenog čitanja- pripremili smo za njih kreativnu radionicu na kojoj su se izrađivale uskršnje košarice i pisanice.

s mladima…

Isto smo radili i s našim prijateljima, mladima s posebnim potrebama, i njihovom Marinom Miličević, državnom volonterkom godine koja organizira njihova druženja.

Dobrodošli su svi oni koji žele biti u našem društvu- svi oni plemenita srca koji žele pridonijeti osmišljavanju njihovoga slobodnoga vremena- svakom njihovom pomaku prema aktivnijem uključivanju u lokalnu zajednicu. Čekamo Vas!

i s našim mališanima i njihovim roditeljima

Blagdansko raspoloženje obuzelo nas je i na našim radionicama i pričaonicama; čitali smo prigodne uskršnje priče, izrađivali smo uskršnje košarice, piliće i jaja…


NOVO!
AKO JOŠ NISTE STIGLI POGLEDATI- POSUDITE U KNJIŽNICI


U Tjednu dobre dječje knjige…

Divota prašine- izložba najdražih knjiga djetinjstva

Pozvali smo sve Vas da se prisjetite knjige koja je obilježila vaše odrastanje…

… uronite u trenutak djetinjstva…

Zastanite pred izlozima naše knjižnice; u njima je izložba sjećanja, višegeneracijskog putovanja kroz vrijeme- dječje knjige koje su obilježile naša odrastanja…


U Tjednu dobre dječje knjige…

Pssst… čitamo priču u DV „Hlojkica“

U Tjednu dobre dječje knjige bili smo malo i „u gostima“: u osnovnoj školi I. G. Kovačića, na Radiju Gorski kotar, a za sam kraj ostavili smo one najslađe: polaznike DV „Hlojkica“.

Nismo ih željeli uplašiti Grickom, čudovištem koje gricka knjige; pričom koju smo čitali na radiju i našim pričaonicama u knjižnici…

Kako se 7.travnja obilježava Svjetski dan zdravlja, našim odabirom priče željeli smo spojiti ugodno s korisnim, stoga smo u goste poveli Ješka, koji već dugo živi u našoj knjižnici- pročitali smo zajedno priču Kako je Ješko pobijedio prehladu. Popularizirali smo knjigu i čitanje i educirali: ukazali na važnost očuvanja zdravlja.

Čitanje ove edukativne slikovnice izvrstan je način prevencije, prije svega, štetne i sve masovnije uporabe lijekova, osobito antibiotika, u svih, a osobito u djece. Pokušali smo zajedno osvijestiti da antibiotik nije čarobna tableta za sve; mnoge se lakše bolesti, kao što je prehlada i sl., mogu izliječiti na jednostavan način.

Pri završetku druženja s Ješkom svi su, kao i svakoga dana, dobili obilje svježega voća, kako bi, kako sami kažu: „… bili zdravi!“. Znaju naši maleni kolika je važnost zdrave prehrane pri stvaranju i jačanju imuniteta, čime sprečavamo bolesti…

A da ne bi zaboravili čuvati svoje zdravlje na putu odrastanja- pobrinut ćemo se i mi, knjižničari- edukativnim slikovnicama o zdravlju.


U Tjednu dobre dječje knjige…

Radijska emisija Čitateljski kutak

U radijskoj emisiji Čitateljski kutak, koju već dvanaestu godinu svake srijede u 15 sati na Radiju Gorski kotar uređuju i vode djelatnice Knjižnice, zadnja srijeda u mjesecu rezervirana je za najmlađe- tada čitamo priču. To je naš skroman doprinos nacionalnoj kampanji za promicanje čitanja naglas djeci od rođenja Čitaj mi!.

U Tjednu dobre dječje knjige učenica 8.r. OŠ I.G.Kovačića iz Delnica, Ena Radunović, čitala je svim našim najmlađim radijskim slušateljima priču koja se djeci jako sviđala na pričaonicama- Gricko, čudovište koje gricka knjige.

Tako je Gricko u Tjednu dobre dječje knjige bio rado viđeni gost i u Knjižnici i na Radiju Gorski kotar, a nadamo se i u mnogim obiteljima svih onih mališana koji su njegove crteže, nakon ispričanih priča, odnijeli kući…


U Tjednu dobre dječje knjige…

I ja želim čitati!

U Tjednu dobre dječje knjige naši redoviti programi za djecu predškolske dobi postali su pričaonice u kojima su učenici osnovne škole čitali našim malim polaznicima pričaonica/radionica.

U ponedjeljak 1.travnja, priču Gricko, čudovište koje gricka knjige čitala je učenica 6.r. OŠ I.G.Kovačića iz Delnica- Marta Beljan.

Marta se jako temeljito pripremila za tu ozbiljnu zadaću- osim što je do savršenstva uvježbala tehniku samoga čitanja najmlađima- pripremila je i uvod u čitanje- motivacijski razgovor o priči.

Je li Marta već sada na putu da postane učiteljica?


Fran Polić, učenik 8.r. OŠ I.G.Kovačića iz Delnica čitao je u srijedu, 3.travnja, svima nam znanoga i obožavanoga Ježurku ježića. Fran, i sam nekadašnji polaznik naših pričaonica/radionica u knjižnici, postao je i sam, ovoga puta, pripovjedač!

Uključen u sve naše programske aktivnosti sa školom, Fran je uvijek tu- i volonter je na kojeg uvijek možemo računati!


U Tjednu dobre dječje knjige…

Djeca djeci

Prvoga dana (manifestacije) Tjedna dobre dječje knjige, 1. travnja, u holu osnovne škole Ivana Gorana Kovačića, učenicima petih i šestih razreda predstavile su se mlade autorice nagrađenih slikovnica na natječaju Moja prva knjiga (iz 2018.): Leona Pelko, koja je zaintrigirala mladu publiku već samim naslovom svoje slikovnice: Mobitel me voli? i Mirna Šafar, koja je u svojoj slikovnici Prijateljstvo je zlatna žica progovorila, kroz temu prijateljstva, i o mnogim neugodnostima onih „različitih“ tijekom odrastanja.

Prepune odgojnih poruka, slikovnice su u učenika prihvaćene s velikim interesom.

Mladim su autoricama njihove priče pomogle predstaviti knjižničarke Narodne knjižnice i čitaonice Delnice, gdje su slikovnice i nastale: mentorica Olgica Glad Klepac, Ivana Pleše i Indira Rački Joskić.

Narodna knjižnica i čitaonica Delnice ne zaboravlja slikovnice koje su nastajale u okviru spomenutog natječaja; sve su one donesene iz naše knjižnice i privremeno smještene u školsku, gdje su, u Tjednu dobre dječje knjige, dostupne svim učenicima i učiteljima.

Leona i Mirna za svoj su rad nagrađene i ovom promocijom, a svi učenici pozvani su da se, ukoliko to žele- okušaju u likovnom i literarnom stvaralaštvu, u slobodno vrijeme, u našoj knjižnici.


Poštovani i dragi

učenici, učitelji, nastavnici, odgojitelji,
roditelji,
svi prijatelji knjige,

pridružite nam se u Tjednu dobre dječje knjige!


Rupi Kaur- pjesnikinja koja je zavela svijet

Obilježavajući Dan žena, ali i nadolazeći Svjetski dan poezije (21.ožujka), učenicima Srednje škole Delnice predstavili smo, 8. ožujka, mladu kanadsku pjesnikinju indijskoga podrijetla- Rupi Kaur, predstavnicu nove generacije mladih pjesnika i pjesnikinja koji se koriste društvenim mrežama kako bi doprli do svoje publike.

Rupina debitantska knjiga- zbirka poezije Mlijeko i med, svojevrsna je književna senzacija i izdavački, ali i društveni fenomen: ne samo da je postala svjetski bestseler (što je nešto što tek rijetko uspije knjigama poezije općenito, a kamoli novim i još neafirmiranim autorima!), provevši u posljednje dvije godine 77 tjedana na bestseler listi The New York Timesa, već statistike govore da je “potukla” čak i Dana Browna (Origin).

Rupina je poezija na taj način našla svoj put do srca stotina tisuća ljudi; ona je glas svoje generacije koji jasno govori o stvarima o kojima se šuti; nadilazi geografske i rasne podjele i obraća se svim Ženama, koje su njeno žensko pismo prepoznale diljem svijeta- svih dobi, rasa, vjera, nacionalnosti i razine obrazovanja. Rupine poetske zapise na društvenim mrežama dijele, kako bjelkinje sa Zapada, tako i Afroamerikanke i Azijke; složne su u tome da njen lirski subjekt uspijeva izraziti sve ono što one osjećaju, ali ne znaju iznijeti riječima. Rupi Kaur postala je glas onih žena koje se ne čuju, ali koje se, itekako, vide.

U svojim kratkim poetsko- proznim zapisima (podijeljenim u četiri cjeline, praćene autorskim crtežima- svaka od njih progovara o drugoj vrsti boli, o drugim odnosima) izrazito osobne prirode (iskustva suvremene žene) Rupi Kaur progovara o problemima mnogih žena: ljubavi, ali i boli, nasilju, traumama, gubitku... No, ona ide i korak dalje: iskreno i bez zadrške progovara o granicama koje društvo nameće ženi, nametnutim stereotipima, predrasudama; o važnosti pravilnog odgoja djevojčica; propitkuje nametnute trendove ljepote, progovara o važnosti prhvaćanja sebe same i svoga tijela, svoje ženstvenosti; o zlostavljanju, silovanju..., nastojeći osnažiti žene u preuzimanju života u vlastite ruke… Svaka od njenih pjesama oda je ženama i ženstvenosti.

Svoje je osobno iskustvo dovela do univezalnog, obraćajući se naizmjence svim ženama, ali i muškarcima.

Mada nas Rupi Kaur vodi na putovanje najgorčim trenucima života, njenim se stihovima provlači nesalomljiv duh, iskrenost kojom bez zadrške progovara, vlastito iskustvo koje oslikava u vlastitu poruku svijetu, nježnost i ranjivost od kojih ne bježi, ljubav koju vidi kao korijen svoga života i nepobjedivost duha, optimizam. Zato ova knjiga ipak ima učinak izlječenja.

Rupine pjesme otvaraju rane, ali ih i liječe; pjesnikinja nam poručuje da svi imamo unutarnju snagu koja nam je potrebna- dajmo si truda pronaći je u sebi; svi su odgovori u nama samima- ne tražimo ih u okruženju (stvarima i drugim ljudima); od ljubavi prema sebi kreće i ljubav prema drugima...

You have the answer and the power. Grab it and run!”

Rupi Kaur

SŠ Delnice - Rupi Kaur - pjesnikinja koja je zavela svijet

https://www.youtube.com/watch?v=h_1mN9K8D90

Više...Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva (22. veljače)

Mjesec hrvatskog jezika (21.veljače- 17.ožujka) obilježava se mnogim aktivnostima- kako u svim školama, tako i u knjižnicama.

Kako bi glagoljicu učinili zanimljivom učenicima osnovne škole, učenici Srednje škole Delnice pripremili su za njih, u našoj knjižnici, kratak pregled povijesnoga razvoja hrvatskog jezika poslije kojeg je uslijedio kviz znanja, a nakon toga su se, svi zajedno, poigrali glagoljičkim slovima- drvenim pločicama i oblutcima, igrajući Memory glagoljicu (spajanje glagoljičkih i latiničkih slova, odn. traženje zadane riječi).

Srednjoškolci su osmislili igre pod mentorstvom knjižničarke Koraljke Renier Valinčić, uz Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva (22.veljače), a povijesni razvoj hrvatskog jezika prezentirale su Anamarija Milekic i Hana Briški, učenice 2.r.- smjer ekonomist.

Sedmaši su, u pratnji svoje učiteljice Marine Vidoš, na ovom, malo drugačijem satu hrvatskoga jezika, upoznali povijesni razvoj hrvatskoga jezika i usvojili mnoga glagoljička slova na zanimljiv način, kojeg su osmislili njihovi stariji kolege iz srednje škole- kroz igru i zajedničko druženje, što će sigurno pomoći trajnom usvajanju ovoga gradiva.

Izloge knjižnice, koja je i ovom prigodom dokazala da je poticajno okruženje- mjesto i učenja i zabave, krase mnogi likovni radovi učenika Srednje škole Delnice na temu- glagoljice: glagoljička slova krase svilene rupce oslikane tehnikom batika, a slova su izrađena i u raznim tehnikama: fraktala, kolaža...

SŠ Delnice - Dani glagoljice

Više...


MEDIJSKA KULTURA

KinoKino - 4. Međunarodni filmski festival za djecu

Više...


Više...UH, TA
LEKTIRA

… kako lektiru približiti učenicima i učiniti ju zanimljivijom, čitkijom?

za učenike, i one s teškoćama- pomoć pri čitanju i pisanju lektire
učiteljima- za pripremu i izvođenje nastave

LEKTIRA NA DRUGAČIJIM FORMATIMA

ZVUČNE KNJIGE

STRIPOVI

FILMOVI
(DVD igrani, animirani)


 

 


NOVO - PREPORUKA

Serijal "Upoznajemo osjećaje" jedinstven je i govori o osnovnim osjećajima koje svako dijete doživljava. Svaka se knjiga temelji na jednom osjećaju i opisuje ga u situacijama iz svakodnevnog života. U knjigama u kojima se govori o negativnim osjećajima poput straha i usamljenosti nude se rješenja za prevladavanje tih osjećaja u konkretnim situacijama.

Serijal slikovnica „Budimo sigurni“ namijenjen je djeci vrtićkog i predškolskog uzrasta kao edukativni materijal za usvajanje temeljnih znanja o sigurnom ponašanju u prometu.

Potražite u našoj Knjižnici nove slikovnice serijala Čuvajmo prirodu - spasimo Zemlju!


Uz 240. obljetnicu proglašenja Gorskoga kotara- kotarom,

u Mjesecu hrvatske knjige,

Narodna knjižnica i čitaonica Delnice

priređuje

književni susret

svih dosadašnjih dobitnika/-ca književne nagrade Gorančica,

u Delnicama, 6. studenoga 2018. u 18 sati, u Kavani Centar.

Bit će to kratko prisjećanje na djelo, godinu i trenutak stvaranja na čast i ponos Zavičaju...

Više...

Uz 240. rođendan Gorskoga kotara- izložba starih fotografija i razglednica mnogih mjesta G. kotara
(sve iz privatne zbirke Zdravka Merkaša)


Više...


Posjet Interliberu

I u ovogodišnjem Mjesecu hrvatske knjige, zajedno s učenicima viših razreda OŠ Ivana Gorana Kovačića i njihovim učiteljicama Saritom Šimac, Marinom Vidoš i Božicom Pleše, posjetili smo najveći i najpopularniji sajam knjiga i učila u Hrvatskoj Interliber,

koji okuplja ljubitelje knjige, nakladnike i knjižare i služi kao platforma za promociju novih domaćih i stranih naslova, potiče na čitanje. 

Posjetitelji su mogli prisustvovati predstavljanju novih knjiga domaćih i inozemnih autora, najrazličitijih žanrova, za sve uzraste, druženjima i razgovorima s književnicima, čitaonicama i radionicama, dodjelama književnih nagrada, aukcijama starih knjiga, kvizovima, glazbenim programima te stručnim susretima nakladnika, knjižara i knjižničara, brojnim okruglim stolovima i panel raspravama.

U mnoštvu ponuđenih zanimljivih naslova i po pristupačnim cijenama svatko je pronašao nešto za sebe.


Nacionalni kviz za poticanje čitanja Do baštine na krilima mašte

I ove su u godine u Mjesecu hrvatske knjige učenici OŠ Ivana Gorana Kovačića sudjelovali u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja pod nazivom Do baštine na krilima mašte. A za sudjelovanje u kvizu trebalo je pročitati knjige Snježane Babić Višnjić Andautonac, Nene Lončar Sve o Evi i Melite Rundek Letači srebrnih krila te koristiti ponuđene online enciklopedije.

Kviz se provodio online, a svi točno popunjeni upitnici uključeni su u izvlačenje koje je organizirano krajem listopada u Hrvatskom centru za dječju knjigu, kada se iz svake knjižnice izvlačio jedan dobitnik. Između svih dobitnika s popisa, na završnoj svečanosti, 15.11.2018., u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, izvlači se dobitnik glavne nagrade (tablet Lenovo).

U našoj knjižnici upitnike su ispunjavali: Marta Beljan, Naomi Ferderber, Filip Trajkovski, Sanjin Janeš, Katja Belobrajdić i Lara Štimac.


Knjigoljubac- kviz za poticanje čitanja

Kviz za poticanje čitanja Narodne knjižnice i čitaonice Delnice, Knjigoljubac, i ove se godine održao u Mjesecu hrvatske knjige. Učenici 4. razreda OŠ Ivana Gorana Kovačića Delnice sudjelovali su u njemu odgovarajući na pitanja o likovima i događajima iz knjiga koje su pročitali tijekom ljetnih praznika. 

Postavljala su se tu pitanja iz Gregovog dnevnika, Morskog dnevnika Pauline P., Čarobnjaka iz Oza,… , a dvije natjecateljice našle su se na vrhu s najviše točnih odgovora. Pobjednica je pak, točno odgovorila na najviše dodatnih pitanja vezanih uz lektirne naslove od 1. do 4. razreda te osvojila knjigu (David Baddiel: Upravljač za ljude).

No, pobjednici su bili svi! Naime, pokazali su veliko znanje stečeno čitanjem lektire, što znači da su usvojili sve pouke koje će im koristiti na putu odrastanja.

Dodatni poticaj svojim učenicima ne samo u sudjelovanju u kvizu već u otkrivanju radosti čitanja dala je njihova učiteljica Goranka Štimac svojim prisustvom na ovom događanju.

Sam kviz Knjigoljubac osmišljen je uz pomoć web alata Kahoot!, pa su djeca mobitelima odgovarala na pitanja, što ih je dodatno razveselilo, pobudilo natjecateljski duh i ovacije nakon svakog točnog odgovora.


Moja prva iskaznica

Tradicionalno učlanjivanje učenika prvih razreda delničke OŠ u Narodnu knjižnicu i čitaonicu Delnice događa se u Mjesecu hrvatske knjige. Besplatna godišnja članska iskaznica najljepši je poklon prvašićima na početku njihovog školovanja, korisna ne samo njima već i cijeloj obitelji, ukoliko vole knjigu i čitanje.

Besplatnim učlanjenjem nastojimo motivirati prvašiće i članove njihovih obitelji na upoznavanje bogatoga knjižničnoga fonda (uz knjige i AVE građa!) te na njegovo učestalo korištenje uz sudjelovanje i u našim programima i aktivnostima.

Ovogodišnji prvašići posjetili su nas sa svojim učiteljicama, Mladenkom Tomac i Daliborkom Mihelčić Kanjer, upoznali fond odjela za djecu i dječju referentnu zbirku, ostali ugodno iznenađeni zanimljivim naslovima AVE građe i preuzevši svoju prvu iskaznicu obećali da će ponovo doći u pratnji svojih roditelja.


Kreativna radionica: Lutka iz dječjeg kutka

Mjesec hrvatske knjige, kojemu jeslogan Baš baština, knjižnične programe temeljio je  mahom na upoznavanju baštine, odnosno dobrima koja su nam u nasljeđe ostavili naši stari.       

Stoga su se na našoj kreativnoj radionici nazvanoj Lutka iz dječjeg kutka, izrađivale lutke u delničkoj narodnoj nošnji kako bi djeca, a i njihovi roditelji, doznali kakvu su odjeću davno, davno, nosili stanovnici njihovoga grada. Takvu su odjeću, danas narodnu nošnju, muškarci i žene odijevali u svečanim prigodama.

Kako bi dječje ručice lakše izradile lutke, na radionici su sudjelovali i roditelji.      

Zajedničko druženje i stvaranje bilo je vrlo ugodno, zanimljivo, poučno.

A lutke nisu mogle ispasti ljepše! Naime, uz male kreativce, roditelji su pokazali da itekako imaju dobrih ideja učinivši svaku lutku pomalo drugačijom, posebnijom.


Pričaonica priča: predstavljanje interaktivne slikovnice u Dječjem vrtiću Hlojkica
(Jagoda Miloloža: Mačak Sivko)

U Mjesecu knjige polaznicima Dječjeg vrtića Hlojkica predstavile smo prvu slikovnicu s proširenom stvarnošću u Hrvatskoj: Mačak Sivko Jagode Milolože.

Mačak Sivko je mala knjiga o osjećajima i ponašanju: Mačak Sivko se veseli- smije se, zviždi, šalje puse, ljuti se ili plače- sve su to čuli polaznici vrtićkih skupina Maze i Zvjezdice… Sivko je oživio!

Ova slikovnica obogaćuje čitateljsko iskustvo na zanimljiv i inovativan način: primjenom tehnologije proširene stvarnosti omogućuje se povezivanje otisnutih stranica slikovnice s digitalnim sadržajem, čime se stvara multimedijalni prikaz. Takav obogaćeni sadržaj doprinosi boljem razumijevanju pročitanog teksta na djeci vrlo zabavan i zanimljiv način.

Čitanje i igranje nije bilo nikad zabavnije!


Pričaonica priča: Legenda o Dejuonškem Muož'ku

Glavna tema ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige Baš baština i njezin moto (U)čitaj nasljeđe! potaknuli su nas na razmišljanje o delničkim pričama i legendama.

Kako bismo najmlađe upoznali s pričama i legendama primjerenima njihovom uzrastu i potaknuli ih da svoje bake i djedove pitaju o prošlosti svojega grada, na Pričaonici priča čitali smo im slikovnicu mlade delničanke Agate Lučić Legenda o Dejuonškem Muož'ku (nagrađene 1. nagradom na natječaju Moja prva knjiga), u kojoj je povezala suvremenu temu ekologije i delničku legendu i običaje, čime je slikovnica postala bliska i današnjim čitateljima. Svojim likovno- literarnim izričajem mlada autorica je pokazala kako su zajedništvo i sloga moćni u očuvanju prirode.


Uz Dječji tjedan…

Pod motom Ljubav djeci prije svega, Savez DND-u već više od trideset godina prvi puni tjedan u listopadu organizira Dječji tjedan. Nizom akcija i aktivnosti za djecu i s djecom nastoji se skrenuti pozornost najšire javnosti na položaj djece u društvu, njihova prava, ali i odgovornosti.

Narodnu knjižnicu i čitaonicu Delnice, u Dječjem tjednu, posjetila su oba druga razreda OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Delnica s učiteljicama Ivankom Majnarić i Ksenijom Marincel. Učenici su, listajući edukativne slikovnice Mladena Kušeca: Vjerujem u sebe, Svi smo različiti, Moj grad je najljepši, Volim svoju obitelj, Volim i poštujem druge, Ja sam sretno dijete, Problema nema…- razgovarali o tim i sličnim temama, na temelju vlastitog iskustva.

Uslijedilo je pisanje njihovih poruka odraslima, ali i drugoj djeci, o tome što bi htjeli promijeniti u međusobnim odnosima, kako ih poboljšati da bi svi bili sretniji…

Poruke za vas čitajte u izlogu Narodne knjižnice i čitaonice Delnice.


Uz Tjedan cjeloživotnog učenja

pozivamo Vas
na edukativnu radionicu osobnog razvoja

SPOZNAJTE SEBE I OMOGUĆITE SI KVALITETNIJI ŽIVOT

Današnji se čovjek zbog užurbanog i stresnog života nema vremena, a ni previše volje, baviti sobom i svojim osobnim uzdizanjem. Pod teretom raznih problema nemoćno zaključi: valjda mi je takva sudbina...

Je li nam sudbina zaista unaprijed određena ili ipak možemo utjecati na nju? Kako smanjiti količinu trpljenja i sačuvati zdravlje?

O tome saznajte na dvodnevnoj radionici osobnog razvoja- 11. i 12.listopada (četvrtak i petak) 2018. u 18 sati u Narodnoj knjižnici i čitaonici Delnice, koju vodi gđa Ankica Brekalo, dugogodišnja bioenergijska i duhovna iscjeliteljica, autorica knjige Otac, sin i ja, jedne od nagrađenih na ovogodišnjoj Gorančici, koja obrađuje upravo ovu temu.

Radionica je besplatna, uz predbilježbe na 095-910-1040.

Program pogledajte u privitku.

S radošću Vas očekujemo!

Djelatnice Narodne knjižnice i čitaonice Delnice


U društvu je ljepše, zar ne?

S našim prijateljima, mladima s posebnim potrebama, i njihovom Marinom Miličević, državnom volonterkom godine koja organizira njihova druženja, četvrtkom se družimo uz priču, glazbu, crtanje, društvene igre i- sve što sami požele.

Slušajući njihove želje, provodimo zajedno posebne trenutke koji i nas čine nekako drugačijima, ispunjenijima…

Da je tome tako, uvjerit će se i svi oni koji žele biti u našem društvu četvrtkom- svi oni plemenita srca koji žele pridonijeti osmišljavanju njihovoga slobodnoga vremena- svakom njihovom pomaku prema aktivnijem uključivanju u lokalnu zajednicu. Čekamo Vas!

U društvu je ljepše, zar ne?Programi za poticanje čitanja: čitanje u prirodi

Stalna nastojanja da se knjiga i čitanje što više približe i najmlađima, topla ranojesenska poslijepodneva i blizina delničkog parka potaknule su nas da svojim malim korisnicima, polaznicima Pričaonice priča, priredimo iznenađenje: čitanje priče u prirodi. Sjenica u Parku kralja Tomislava činila je idealnu pozadinu slikopriči Josipe Franjić Radulović Jesenska košara.

Zadovoljna dječja lica još jednom su dokazala i pokazala da čitanje ne mora i ne smije biti pasivna i tiha aktivnost.

Čitanjem u parku željeli smo roditeljima poslati još jednu poruku o važnosti čitanja djeci, što i inače nastojimo potaknuti našim programima, a čitanje u prirodi je korak više, jer potiče i zdravo i korisno.

Osim za djecu u pratnji roditelja, djedova ili baka, delnički je park pogodan i za izvanučioničnu nastavu, pa i vrtić i škola prepoznaju priliku za čitanja na otvorenom. Kada nam vremenske prilike budu dozvoljavale- češće ćemo naše Pričaonice priča održavati u našem gradskom parku, u prirodi, što je idealna lokacija zbog svoje ljepote i blizine naše knjižnice.

Oprezno prijeđemo cestu, noseći u ručicama samo velike jastučiće- kocke za sjedenje i već smo u najljepšoj učionici koju možemo zamisliti...

Osim izmišljenih priča koje ćemo djeci pričati u prirodi, pričat ćemo im i priče i legende o delničkoj prošlosti, pripremati i edukativne sadržaje o prirodi, biljnom i životinjskom svijetu u našim goranskim šumama- stoga smo za njih izdvojili korito preporuka prigodnih knjiga o spomenutome.

Čak i najjednostavnija priča dobiva novu dimenziju ako je pročitana u stimulativnoj okolini; posebice ako je riječ o knjigama o prirodi. Ne postoji bolje mjesto od živopisnog okoliša koji zrcali atmosferu i opise iz knjige: hlada stogodišnjih smreka, staza posutih lišćem i češerima koje vode do zoološkog vrta, do otkrivanja tajni koje stoljećima čuva naš park…

Više...


Dragi prijatelji knjige,

pozivamo Vas

na književni susret s Ankicom Brekalo; predstavljamo njenu knjigu

Otac, sin i ja,

jednu od nagrađenih na ovogodišnjoj Gorančici

u petak, 14. 9. 2018. u 19 sati u Osnovnoj školi Ivanke Trohar u Fužinama

„Ponosna sam što sam, nakon svega, stekla bogatstvo– mir u glavi i duši. Taj mir, nasušno potreban svima, razlog je zašto sam odlučila s vama podijeliti svoju priču o oslobađanju uma i duše od posljedica krutog odgoja, svojeg porijekla, osjećaja bezvrijednosti, tuge nad osobnom tragedijom te autoriteta Crkve i duhovnog jednoumlja. Iznosim najosobnija životna iskustva i kako izgledaju sve teorije kad ih primjenjuje jedna obična Ja, probijajući vlastita ograničenja potpuno sama, snagom volje da preživi vlastiti život. Iskustvo mi govori da nas samo želja za promjenom, razboritost i ljubav prema sebi mogu voditi prema boljem sutra. Tek tada možemo računati na potporu Neba, kako god ga tko nazivao. Zato, ne dopustite da vam drugi kreira život, ne uzmičite pred raznim autoritetima zbog drukčijeg mišljenja. Dignite glavu i borite se za sebe i svoje dostojanstvo! Postanite sami sebi odgovoran, ali i milostiv autoritet! Zavolite sve svoje nesavršenosti; zavolite sebe – bezuvjetno!“


Pssst... priča se... Dođi i vidi, možda ti se svidi!

P o z i v a m o
sve mališane
od 3 do 7 godina
da nam se pridruže
ponedjeljkom u 18 sati u Pričaonici priča
i
srijedom u 18 sati u Kreativnoj radionici !

D o b r o d o š l i, od 3. rujna!


5. kolovoz - Dan pobjede i domovinske zahvalnosti
i Dan hrvatskih branitelja


NOVO!

ZA PREDŠKOLCE: UČENJE UZ ZABAVU I IGRU!

http://www.husk.hr/wordpress/wp-content/uploads/2018/05/Novi-izrazi_Stem-literatura-za-mlade_katalog.pdf

http://www.matematika.hr/izdanja/matkina-biblioteka/

EDUKATIVNE SLIKOVNICE: SVIJET VRLINA

ZA ŠKOLARCE: MEDIJSKA KULTURA


Delnice
1481.- 2018.Pozivamo Vas na

Multimedijalno predavanje Polarni san : Prva hrvatska ekspedicija na Južni pol

Davor Rostuhar u Narodnoj knjižnici i čitaonici Delnice
7. lipnja 2018. u 19,30

Što čovjek mora napraviti da bi ostvario svoj san?

Kako bi pronašao najbolji odgovor na to pitanje, Davor Rostuhar se upustio u veliki izazov, u veliko istraživanje koje ga je odvelo sve do samog kraja svijeta.

Postao je prvi Hrvat koji je pješice stigao od ruba Antarktike do Južnog pola.

Ekspedicija je trajala 47 dana, tijekom kojih je prešao 1163 km, sam, bez dostave hrane, vukući svu opremu u saonicama teškim 135 kg te bez upotrebe vanjske energije (vjetra, pseće zaprege, motornih saonica i sl.) 

Davor se za ekspediciju pripremao posljednje dvije godine. Tijekom priprema posjetio je tradicionalne narode koji žive na krajnjem sjeveru planeta, Inuite na sjeveru Grenlanda, Nenete na sjeveru Sibira i Samije na sjeveru Skandinavije. Dva puta se pripremao u Norveškoj i učio od najboljih živućih polarnih istraživača.

Multimedijalno predavanje Polarni san kombinacija je intimnih audiovizualnih zapisa putovanja jednog čovjeka, koji putem do ostvarenja svog sna, zapravo putuje duboko u samog sebe. Cijeli proces je dokumentiran, od samog začetka sna do ostvarenja istog. U prvom dijelu predavanja bit će riječi o praktičnim informacijama, dok će u drugom dijelu biti prikazan dokumentarni film u trajanju od 30 minuta koji će prikazati kroz što je sve Davor prolazio na samoj ekspediciji.

Davor Rostuhar iza sebe ima niz uspješnih projekata i ekspedicija, kao što je put biciklom od Zagreba do Egipta, motociklom od Zagreba do Capetowna, sedam ekspedicija u džungle Amazone i Papue itd. Autor je 6 putopisnih knjiga, te fotografskog projekta National Geographic- Hrvatska iz zraka


Putovima Frankopana…….Frankopani 900

O Frankopanima obično ne promišljamo samostalno, nego zajedno s obitelji Zrinski, mislimo da o njima dosta znamo, a zapravo ne znamo onoliko koliko bismo trebali znati budući su nam ostavili čitavo bogatstvo koje se odnosi na jezik, pismo (glagoljicu), publikacije, gradove…

U sklopu manifestacije Frankopani 900 planira se niz događanja kojima će do kraja ove godine biti obilježeno 900 godina od prvog spomena Knezova Krčkih, odnosno Frankopana.

Cilj je manifestacije osvijestiti širu javnost o vrijednosti i važnosti frankopanske baštine.

Obitelji Zrinski i Frankopan obilježile su svojom prisutnošću ranovjekovnu povijest Gorskog kotara i Hrvatskog primorja.

Učenička zadruga Pošterkanac iz Skrada ustupila nam je portrete najpoznatijih članova obitelji, grbove i spomeničku baštinu gorskokotarskog prostora u pergamano tehnici na paus papiru.

Izložbu pogledajte u izlozima naše knjižnice.


U Tjednu dobre dječje knjige...

U Tjednu dobre dječje knjige održana je, 27. travnja 2018. u Radničkom domu, promocija nagrađenih i pohvaljenih slikovnica s natječaja Moja prva knjiga.

Knjižničarke Narodne knjižnice i čitaonice Delnice predstavile su slikovnice Katarine Petranović (Najveće blago svijeta- 2. nagrada 2017. i Ledeni biser- 3. nagrada 2016.) i Marie Tuhtan (Leo traži prijatelje- poticajna nagrada 2017.), kojima je mentorica bila knjižničarka Olgica Glad Klepac.

Prema predstavljenoj slikovnici Berislave Srne Grgurić (Drgomaljčica vila- posebna nagrada 2015.) njeni su prijatelji iz 4. razreda s učiteljicom Mladenkom Tomac osmislili i ovom prigodom izveli scensku igru.

U glazbenom dijelu programa nastupile su najmlađe članice glazbene obitelji Tuhtan- sestre Marie i Paulina.

Za svoj uspjeh na natječaju Moja prva knjiga, Katarina Petranović dobila je na dar od Narodne knjižnice i čitaonice i Grada Delnica - tiskane slikovnice, koje su sada postale dio knjižnog fonda naše zavičajne zbirke.


I ja želim čitati!- pričaonica priča

U Tjednu dobre dječje knjige, dio programskih aktivnosti bile su redovne aktivnosti Knjižnice Pričaonica priča i Kreativna radionica. Međutim, nisu se odvijale na uobičajen način. Vodila su ih i priče čitala- djeca.

U ponedjeljak, 23.4., priču Neodlučni kameleon čitali su Ana Đukić (2. r.) i Fran Polić (7. r.), a u srijedu, 25.4., slikovnicu Nezadovoljna bubamara čitali su Roko Radošević (5. r.) i Naomi Ferderber (5. r.).

Čitajući slikovnice predškolcima, učenici su pokazali da je čitanje zanimljiva aktivnost vrijedna dječje pažnje. Učenici su samom svojom pojavom, a onda i čitanjem, motivirali mališane na slušanje i na razgovor o pročitanom. Uspoređivali su likove i događaje iz priča sa sobom i svojim postupcima.

Uslijedio je i dio sata na kojem su se izrađivali kreativni kameleoni i bubamare, a učenici su s radošću pomagali djeci.

Bilo je to jedno poučno iskustvo, kako za čitače, tako i za one koji su slušali jer- knjiga, osim što poučava, povezuje nas i omogućava nam bolje upoznati jedni druge.


Noć knjige 2018.

Noć knjige, manifestacija koja već sedmu godinu za redom tematizira knjigu i popularizira čitanje, održala se 23. travnja u Narodnoj knjižnici i čitaonici Delnice. Time se, i ove godine, naša knjižnica ubrojila u čak 1187 različitih programa koji su se održali u rekordnih 287 gradova i mjesta diljem Hrvatske.

Ovogodišnja tema bila je Budućnost knjige te se u središtu zanimanja našlo pitanje kako razvoj suvremene tehnologije mijenja naše živote, kako mijenja načine na koje pričamo priče te koje poteškoće prate knjigu i njihov utjecaj na zainteresiranost za čitanje. 

U Narodnoj knjižnici i čitaonici Delnice učenici Srednje škole Delnice, pod mentorstvom profesorica Jasminke Lisac i Nikoline Barbalić, predstavili su znanstveno fantastične romane koje su pročitali, a koji progovaraju o društvima budućnosti, tehnološki vrlo naprednima. Budući da u takvim društvima i knjige imaju svoju ulogu, ali nisu baš sve poželjne, učenici su zaključili da im je takva budućnost knjige neprihvatljiva. Jer, čitajući širimo vidike, učimo, kritički promišljamo o svemu, stoga- bez obzira na to u kojem obliku će se knjiga pojavljivati, budućnost joj je zagarantirana.

http://ss-delnice.skole.hr/


U Tjednu dobre dječje knjige (23.- 29.4.)
predškolcima, učenicima osnovne i srednje škole
učlanjenje u knjižnicu - 20,00 kn!
Traži se- spomenar!

Povodom Tjedna dobre dječje knjige,

Narodna knjižnica i čitaonica Delnice zajedno s Vama, dragi sugrađani,

i ove godine organizira izložbu nečeg posebnog, nezamjenjivog, zanimljivog: spomenara iz davnine, pomno čuvane bilježnice ispunjene lijepim riječima i još ljepšim crtežima, koje ćemo okupiti na jednom mjestu i tijekom posljednjeg tjedna u mjesecu travnju- izložiti u izlozima naše knjižnice.

Posudivši i svoj spomenar, dijelite dio svoje povijesti s nama…

Vaš spomenar je- jedinstven, baš poput vas… Velik poput knjige s receptima ili manji od najmanje bilježnice- prihvaćamo sve.

Dat ćemo mu veliku publiku (i mnoge znatiželjne oči s druge strane stakla!), zabilježiti kome pripada - i po završetku izložbe uvjeriti se da se sretno vratio baš u Vaše ruke… za neke druge uspomene…

Spomenari se mogu donijeti u Narodnu knjižnicu i čitaonicu Delnice do 23. travnja 2018. te će odmah po završetku izložbe biti vraćeni vlasnicima.Uskršnja izložba: Stari molitvenici
(iz zbirke Zdravka Merkaša)


Svjetski dan voda, 22. ožujka
Stari delnički zdenci- izložba fotografija Milana Majnarića


Knjižnične usluge za korisnike s posebnim potrebama

Uskršnja kreativna radionica

Obzirom da Narodne knjižnice osiguravaju knjižnične usluge i bolnicama, zatvorima, staračkim domovima i slabo pokretnim pojedincima- punih ruku knjiga krenuli smo, još 2014., u posjet štićenicima, tada još dvaju staračkih domova na istoj adresi Doma za starije i nemoćne osobe Domska vila Vinka (i Radočaj) i- naišli na desetak zainteresiranih čitača! Ponudili smo im priručnike o zdravlju, životinjskom i biljnom svijetu, prehrani, domaćinstvu, znanosti općenito; zainteresirani su i za povijest, i za svoje hobije; traže mnoge religijske teme, ali i naslove popularne psihologije...

Žele prolistati i časopise, naročito Zeleno i plavo, kako bi se prisjetili, ali i upoznali, zanimljive, živopisne dijelove naše Županije...

Nekoliko puta godišnje odlazimo im čitati, osobito u blagdansko vrijeme- prije Uskrsa, Božića i Nove godine. S radošću odlazimo k njima, po dogovoru s njihovim njegovateljicama, nastojeći im, zajedno s njima, osigurati ravnopravan pristup informacijama, samostalniji i produktivniji život te bolju integraciju u zajednicu.

U očekivanju ovogodišnjeg Uskrsa, učinili smo mali odmak od uobičajenog čitanja- pripremili smo za njih kreativnu radionicu na kojoj su se ukrašavale pisanice decoupage tehnikom.


Dani hrvatskog jezika
(11.-17. ožujka)


Čitateljski klub
Izvan okvira
poziva Vas na druženje
17. travnja u 17,30 sati u našu knjižnicu

čitamo
Požuda (Josephine Hart)

Dobrodošli ste svi zainteresirani!Valentinovo- nazovi me imenom…

Već treću godinu zaredom učenici Srednje škole Delnice organiziraju interaktivnu i interdisciplinarnu nastavu književnosti u gostima- u Narodnoj knjižnici i čitaonici Delnice.

Ovaj put, ovog Valentinova, naglasak je bio na poeziji koja u sebi krije žensko ime.

Opjevana su mnoga imena: Slamnigova Barbara, Bešlićeva Gordana, Balaševićeva Olivera, Marina Prljavog kazališta, Lelija Dragutina Tadijanovića, no apsolutne su pobjednice- Marije, jer su interpretirane četiri različite pjesme s imenom Marija.

Uz maturante opće gimnazije, ovaj put sudjelovali su i učenici 2.b i 2.a razreda sa svojom profesoricom engleskog jezika Nikolinom Barbalić- interpretiravši pjesme na engleskom i njemačkom jeziku– Miriam i Lorelei.

Maturanti 4. a razreda su, uz kazivanje stihova, pjevali uz pratnju na gitari Nikole Mancea iz 1.b.

Uz profesoricu Barbalić, u pratnji učenika bili su profesor Davor Pleše, Vlatka Mance i Jasminka Lisac.

Obol i ovom Valentinovu dale su knjižničarke, krasnoslovivši Brechtovu Mariju A., Tadijanovićevu Leliju i Mađerovu Mariju.


AKCIJA DARIVANJA SLIKOVNICA 
U NARODNOJ KNJIŽNICI I ČITAONICI DELNICE


ZA DJECU KOJA NEMAJU

AKCIJA TRAJE 
OD 14.VELJAČE 2018. DO KRAJA MJESECA

Na dan koji na poseban način slave zaljubljeni, 14. veljače, obilježava se i Međunarodni dan darivanja knjiga. Pokrenula ga je dječja spisateljica Amy Broadmoore 2012. godine, a ubrzo se proširio na brojne zemlje širom svijeta. Njegova je svrha pobuditi zanimanje za čitanje, osobito kod djece.

Na internetskoj stranici projekta Međunarodni dan darivanja knjiga (International Book Giving Day) predlažu se tri načina na koje svatko može sudjelovati u ovome danu, i to darivanjem knjige prijatelju ili rođaku, ostavljanjem zanimljive knjige u nekome javnom prostoru te darivanjem knjige antikvarijatu, knjižnici, dječjoj bolnici ili dobrotvornoj organizaciji.

Hrvatsko čitateljsko društvo, jedan od organizatora nacionalne kampanje „Čitaj mi!“, poziva u povodu Međunarodnoga dana darivanja knjiga knjižnice, dječje vrtiće i škole na organiziranje akcije Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj. Pozivaju se djeca i odrasli da slikovnice daruju lokalnim knjižnicama koje će ih proslijediti potrebitima – dječjim odjelima bolnica radi humanizacije hospitalizacije djece, domovima za djecu, dječjem SOS selu ili nekoj dobrotvornoj organizaciji. Prigodom darivanja slikovnica knjižničari će čitati djeci, kako bi naglasili koliko je u razvoju djeteta čitanje bitno jer obogaćuje njegovu maštu i rječnik, razvija osjećaje i pomaže mu da zavoli knjige.

Darovane slikovnice naći će se u ručicama djece iz obitelji korisnika socijalnih primanja na području Grada Delnica i bivše Općine Delnice, koje će preuzeti predstojnica Centra za socijalnu skrb- Podružnice Delnice, gđa Silvana Cindrić.


Ljubav je jedini most između nevidljivoga i vidljivoga
koji svi poznaju.
Ona je jedini jezik na koji se mogu prevesti pouke
kojima Svemir svakodnevno podučava čovjeka.

(Paulo Coelho)Izložbe radova naših korisnika

Stare božićne i novogodišnje čestitke (Zdravko Merkaš)

Adventski vijenci (Jelena Majnarić Mohorić) 

Obilje zbivanja u Mjesecu knjige


Knjiga na dar 11. - 18.11.2017.


Pozivamo Vas na prvo knjižnično predstavljanje romana Vesne Kurilić Izazov krvi u srcu Gorskog kotara, Narodnoj knjižnici i čitaonici Delnice!

Dobrodošli su svi čitatelji, ljubitelji povijesti, fantastike i napete ljubavne priče.


U trećem tjednu Mjeseca hrvatske knjige u Narodnoj knjižnici i čitaonici Delnice programske aktivnosti knjižnice idu dalje te vas s velikim zadovoljstvom pozivamo na druženje s Ivanom Plechinger u ponedjeljak, 30. listopada 2017. u 19 sati u Delnicama, u Kavani Centar.

Prilika je to da Ivanu upoznamo izbliza, s posebnim osvrtom na njen rado čitani prvijenac Ono što ostaje, uvijek ljubav je (Naklada Ljevak, 2016.), koji nam otkriva poznatu pjevačicu i skladateljicu, televizijsku i radijsku voditeljicu u jednom novom svjetlu.

Publici je, pak, Ivana najpoznatija po pjesmi Mala ptica nebeska. Napisala je i brojne pjesme za razne hrvatske izvođače poput Vanne, Olivera Dragojevića, Divasica, Jaquesa i drugih. Godinama je na Hrvatskoj televiziji vodila najgledaniji dječji show Hugo u kojem je, spontanošću i iskrenošću, osvajala i male i velike. Zadnje tri godine radi kao voditeljica na Narodnom radiju. Knjiga koja je uslijedila (Ono što ostaje, uvijek ljubav je) naišla je na jednako dobru recepciju publike te autorici osigurala posebno mjesto kod publike.

U svome prvijencu Ivana Plechinger iskreno iznosi vlastiti put od duboke tuge koju je proživljavala još od djetinjstva u kojem je ostala bez majke, preko vlastite borbe s bolešću do trenutka u kojem se za nju sve prelomilo- gubitka oca, za kojeg je bila jako vezana. Unatoč svemu, ova je knjiga, prepuna ljubavi i nade, svojevrstan vodič prema boljem životu kojem svi težimo. U njoj nam autorica ukazuje na neprocjenjive vrijednosti zahvalnosti, oprosta i ljubavi prema samima sebi. Ukratko, ovo je knjiga u kojoj ćete pronaći načine kako se nositi s tugom koju u životu ne možemo izbjeći, za razliku od patnje, koja je stvar našeg izbora. Srećom, svaki dan imamo divnu priliku izabrati kojim putem želimo da nas život vodi!

Moj put nakon svega ipak je put radosti i pokušat ću vas uvjeriti da smo na ovaj svijet svi došli s namjerom da se radujemo, samo što smo to negdje usput zaboravili. (…) Ovo je moja priča, ali puno važnije- ispričat ću vam i vašu buduću radosnu priču. U njoj ćete naći upute kako s osmijehom kroz život bez obzira na situacije kroz koje prolazite“, poručuje nam autorica.

Ivana Plechinger je jedanaesta gošća u projektu Dodir riječiNarodne knjižnice i čitaonice Delnice, kojim nastojimo svima Vama, dragi prijatelji knjižnice, približiti aktualnu književnu produkciju u Hrvatskoj.

Suradnik u ovom projektu, profesor i novinar Marinko Krmpotić moderator je susreta.Moja prva iskaznica

Enciklopedija zna sve što ne znam ja!- zaključili su prvašići pri posjetu našoj Narodnoj knjižnici i čitaonici, zajedno sa svojom učiteljicom Ivankom Majnarić.

Knjižničarke su izdvojile nekolicinu enciklopedija namijenjenih njihovu uzrastu jer djeca, uz slikovnice, vrlo rado čitaju i listaju enciklopedije. Saznavši što su enciklopedije i koje su razlike između dječjih i enciklopedija za odrasle, učenici su željeli saznati niz pojedinosti o automobilima, dinosaurima, vilama, princezama, svemiru, životinjama, Suncu, zemljinim satelitima, itd.

Svečani trenutak uslijedio je kada su prvašićima podijeljene njihove prve članske iskaznice. Uz obećanje da će se uvijek lijepo odnositi prema knjigama, zadovoljni su otišli, s knjigom u torbi.


Psst… moja mama priča

U ponedjeljak, 30. listopada, održana je pričaonica priča Psst... moja mama priča. Posebnost ove pričaonice bila je u tome što je priču Čarapojedac Ivane Guljašević čitala mama Jelena, a po želji svoje Eve, naše male polaznice radionica. Trinaestoro malih slušača s velikim je zanimanjem slušalo priču iz koje je saznalo tko je Čarapojedac: biće koje živi ispod kreveta i hrani se odbačenim, zgužvanim i rastrganim čarapama, i kako ga se može otjerati: pospremanjem i urednim slaganjem čarapa u ladicu.

Takvim pričaonicama želi se potaknuti roditelje da se uključe u radionice naše Knjižnice čime bi oni postali ravnopravni sudionici svih događanja, a ne samo promatrači. Pričaonica je potaknuta akcijom Danas ti čitam koja se provodila 23. listopada u školama, vrtićima, domovima umirovljenika, otvorenim prostorima, prostorima, knjižnicama s ciljem popularizacije čitanja, a čitali su književnici, glumci, knjižničari, djeca, djedovi, bake, roditelji, slučajni prolaznici.


Nacionalni kviz za poticanje čitanja Čitanje ne dolazi u pitanje!

Tijekom Mjeseca hrvatske knjige je, 24. listopada, održan i tradicionalni Nacionalni kviz za poticanje čitanja pod nazivom Čitanje ne dolazi u pitanje.

Za sudjelovanje u on line kvizu učenici su trebali pročitati knjige Maje Brajko Livaković Milijunaši, Tihomira Horvata Mali ratnik i Sanje Pilić Pošalji mi poruku te koristiti u kvizu ponuđene on line enciklopedije.

Svi točno riješeni kvizovi biti će uključeni u izvlačenje početkom studenog: iz svake knjižnice (školske ili narodne) izvući će se jedan pobjednik. Između svih pobjednika s popisa,javnim izvlačenjem na završnoj svečanosti, doći se do dobitnika glavne i utješnih nagrada. Završna svečanost uz javno izvlačenje i dodjelu nagrada održati će se 15. studenog u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu uz prigodni program, a s mladima će se družiti pisci čije su knjige čitali.

U Narodnoj knjižnici i čitaonici Delnice kviz je ispunilo šestero učenika 6. i 7. razreda OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Delnica, koje je za sudjelovanje animirala njihova školska knjižničarka Sarita Šimac: Ena Radunović, Anja Didović, Fran Polić, Martina Kauzlarić, Ana Mataja i Katja Belobrajdić. 


Knjigoljubac je kviz za poticanje čitanja Narodne knjižnice i čitaonice Delnice.

Učenici 4. i 5. razreda OŠ I.G. Kovačića iz Delnica tijekom ljeta su čitali po nekoliko knjiga prilagođenih njihovom uzrastu: Ljeto za pamćenje, Morski dnevnik Pauline P., Gregov dnevnik, Tajna graditelja straha, Zaljubljen do ušiju

Ovogodišnji Knjigoljubac osmišljen je je malo drugačije nego do sada- web alatom Kahoot!, koji kod učenika potiče natjecateljski duh, povećava motivaciju, dokazuje da se na pitanja vezana uz književnost može odgovarati na kreativniji, zabavniji i opušteniji način.

Sudionice kviza Petra Tomac, Tina Mihelčić, Leona Pelko, Lana Barić, Marta Beljan i Mirna Šafar na pitanja su odgovarale svojim mobitelima pri čemu su se dobro zabavile, ali i ponešto novo naučile jer likovi poput Grega, Pauline, Ive i te kako navode na razmišljanje, usmjeravaju ih i pomažu u njihovu odrastanju.PROGRAMI ZA DJECU NARODNE KNJIŽNICE I ČITAONICE DELNICE

PRIČAONICA PRIČA

 

KREATIVNA RADIONICA

S radošću vas očekujemo
 ponedjeljkom i srijedom u 18 sati!


Osvježite se u morskim dubinama našeg izloga!
Ugodno ljeto uz dobru knjigu!


PREDAVANJE:
Polarni san – Prva hrvatska ekspedicija na Južni pol

Davor Rostuhar trenutno priprema novi projekt Polarni san – Prvu hrvatsku ekspediciju na Južni pol, u kojoj će hodati dva mjeseca (sam, pješice, bez dostave hrane)- od ruba Antarktike do Južnog pola (1200 km). Sama ekspedicija počinje u prosincu 2017. godine i završava u siječnju 2018.

U sklopu promocije i prikupljanja sredstava za projekt, Davor će tijekom ljetnih mjeseci proći pješice hrvatsku obalu. Plan mu je u dva mjeseca prohodati 1200 km, koliko ga čeka na Antarktici, a umjesto sanjki vući će puna kolica s 200 kg svojih knjiga, koja će putem prodavati kako bi skupio preostala sredstva. Ideja je da u svakom gradu gdje stane- održi predavanje kako bi predstavio projekt, proširio svoje "pleme sanjara" i prikupio nove bilješke u svoju Knjigu snova, koji će mu pomoći ostvariti svoj ambiciozan cilj.

U multimedijalnom predavanju Davor će predstaviti dvije godine arktičkih priprema (Sibir, Grenland, Svalbard, Norveška...) za najveći putnički, ekspedicijski poduhvat u svom životu i prezentirati svoje istraživanje o tome što čovjek sve treba napraviti da ostvari svoj san. Davor Rostuhar prolazi u subotu kroz Delnice.

Podržite projekt svojim dolaskom u subotu, 8.7.2017. u 17,30 sati u Narodnu knjižnicu i čitaonicu Delnice. S radošću Vas očekujemo!


NOVE EDUKATIVNE SLIKOVNICE

KOMPLET SLIKOVNICA od 7 terapijskih slikovnica
iz biblioteke "Sad razumijem!"

 1. JA SAM LOVRO
 2. KAKO BIH RADO I NAVEČER BILA VELIKA!
 3. MAMA, MIA I PERILICA U BRZOJ VRTNJI
 4. MAMINO ČUDOVIŠTE
 5. MOJ VELIKI BRAT MATIJA
 6. NAJBOLJI TATA NA SVIJETU
 7. TORTA ZA BALERINU ELU

 

JA SAM LOVRO
Kako djeci objasniti autizam
Barbara Tschirren, Pascale Hächler, Martine Mambourg

Lovro se osjeća ugodno samo kada svaki dan sliči onom prethodnom. Uzbudljive izlete s razredom ili pustolovine uopće ne voli. Za predmet Priroda i društvo on i njegovi prijatelji Leon i Ana dobivaju zadatak napisati nešto o susjedinoj mački. Ali, crni mačak Albert nestao je bez traga. Leon i Ana su uzbuđeno započeli potragu. No, Lovro je pažljivim promatranjem došao do iznenađujućeg otkrića… "Oprezno je prikazan doživljaj svijeta autistične djece te kako nema potrebe za izdvajanjem ove djece."

Kada član obitelji psihički oboli, tad životnu ravnotežu ne izgube samo odrasli. I djeca prolaze kroz fazu velike nesigurnosti, pokušavajući pronaći objašnjenje za roditeljsko ponašanje. Često osjećaju krivnju vezano uz neke događaje, a uz to budu jako zabrinuti. Stoga je važno da djeca nisu sama u tim trenucima i da se ne prepuštaju svojim brigama, strahovima i pitanjima. Potrebno im je rasterećenje i ohrabrenje. Informirati ih moramo primjereno njihovoj dobi, ali i ostaviti prostora za radost i igru. Mala djeca će, pomoću ovih priča, moći razumjeti što duševna bolest može prouzročiti. Shvatit će da su promjene ponašanja simptomi bolesti koja se može liječiti strpljenjem i pomoću terapije. Tada će znati da su voljena i u trenucima kada mami ili tati baš i nije dobro.

više...


DVOJEZIČNE SLIKOVNICE:

 • Božićna čarolija
 • Moja najbolja prijateljica
 • Zauvijek zajedno
 • Badnja večer
 • Baka me voli najviše
 • Ulovi, maco!

 

 

više...

 


SAT KNJIŽEVNOSTI U NARODNOJ KNJIŽNICI I ČITAONICI


Pozivamo Vas

u četvrtak, 27. travnja 2017., u 19 sati u Kavanu Centar 

na 9. po redu Dodir riječi -
s nama je  Miro Gavran, uz Marinka Krmpotića

S radošću Vas očekujemo! 

više...


AKCIJA

u Tjednu dobre dječje knjige (24.-30.4.)
upis u Narodnu knjižnicu i čitaonicu Delnice
za sve do 18 godina
simboličnih 25 kn!

više...


Uključite se: potraga za knjigom djetinjstva...

Akcija Knjiga moga djetinjstva poziva vas da na trenutak svrnete svoj pogled s ekrana pametnog telefona na policu kućne biblioteke i sjetite se knjige koja je obilježila vaše odrastanje.

Ova će akcija rezultirati izložbama knjiga koje će građane podsjetiti na najdraže knjige njihovog djetinjstva, jer, obzirom da je poziv upućen svima, bit će to višegeneracijsko putovanje kroz vrijeme- očekuju se dječje knjige koje su obilježile odrastanja raznih generacija.

Knjigu koju smatrate najdražom knjigom svoga djetinjstva možete "prijaviti" putem online upitnika koji se odnosi na vašu knjižnicu, kojoj ćete odnijeti svoju knjigu za izložbu:

Narodna knjižnica i čitaonica Delnice (klik na upitnik)

ili je jednostavno donesite do 15. travnja 2017. u Narodnu knjižnicu i čitaonicu Delnice, Ante Starčevića 10, u Delnicama.

Na izložbama koje će biti postavljene u knjižnicama tijekom Tjedna dobre dječje knjige (posljednji tjedan u travnju) uz svaku će knjigu biti istaknuto ime njenog vlasnika, uz eventualne zanimljivosti izbora knjige. 

Nakon završetka programa Tjedna dobre dječje knjige, knjige će biti vraćene vlasnicima.


Noć knjige

Na Noći knjige, 21. travnja 2017., manifestaciji koja promiče kulturu čitanja, potiče razgovor o knjizi i svemu onome što knjiga predstavlja u suvremenom društvu, učenici starijih razreda OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Delnica, uz svoje učiteljice Saritu Šimac, knjižničarku, i Marinu Vidoš, predstavili su svoje omiljene knjige i pokušali zainteresirati jedni druge za omiljene im naslove.

Za dobru i napetu atmosferu i natjecateljski duh pobrinula se naša knjižničarka Ivana Pleše, koja je za učenike, pomoću web alata Kahoot!, pripremila knjižnu kviz- igru, kojom su se, odgovarajući na pitanja putem svojih pametnih telefona, učenici podsjetili već pročitanih lektirnih naslova i saznali da odgovaranje na "ozbiljna i teška" pitanja može biti i zabavno, i zanimljivo, i praćeno smijehom.


Dodir riječi već tri godine dušu liječi

Više...


Obilježili smo Dan ružičastih majica- Dan prevencije svih oblika vršnjačkog nasilja

DAN RUŽIČASTIH MAJICA- program je prevencije vršnjačkog nasilja, poznatiji kao Pink Shirt Day, obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači. Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi. Inicijativom školskih kolega je na konstruktivan i inteligentan način riješeno sustavno zlostavljanje dječaka, posvećenog podršci liječenju teško bolesne majke. Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili njegovi školski kolege, postale su prepoznatljiv simbol inicijative, i kasnije, međunarodno prepoznate obljetnice.

Više...


Pozivamo
sve zainteresirane za

ČITATELJSKI KLUB

da se jave u knjižnicu osobno, telefonom (051/812430)
ili e-mailom (knjiznicadelnice@gmail.com).

Pridružite nam se!


više...
AKCIJA DARIVANJA SLIKOVNICA
U NARODNOJ KNJIŽNICI I ČITAONICI DELNICE

ZA DJECU KOJA NEMAJU

AKCIJA TRAJE
OD 14.VELJAČE 2017. DO KRAJA MJESECA

Zahvaljujemo darovateljima slikovnica:

  • POLAZNICIMA DJEČJEG VRTIĆA "HLOJKICA"
  • IVONI CUCULIĆ
  • TINI I LARI MIHELČIĆ
  • NOEMI JURKOVIĆ
  • ALENU UDOVIĆ
  • MATEU ŠTIMAC
  • PAULINI I EMILI VUKELIĆ
  • MARIJI JOUJOU
  • ENI I ERIN JUSUFI

98 darovanih slikovnica naći će se u ručicama djece iz obitelji korisnika socijalnih primanja na području Grada Delnica i bivše Općine Delnice, koje je preuzela predstojnica Centra za socijalnu skrb- Podružnice Delnice, gđa Silvana Cindrić.

 

 


... i mame pričaju ...

Na Pričaonicama su nam se pridružile i dvije mame, Martina i Marijana, koje su našim najmlađima ispričale najdraže priče njihove djece.
Mališani su s radošću prihvatili mame i pažljivo ih slušali, a posebno su ponosne bile djevojčice čije su mame čitale priče.
Uključite se i Vi u rad Pričaonice i ispričajte najdražu priču Vašeg djeteta, ali i najdražu priču iz Vašeg djetinjstva!

Pridružite nam se!!! 


Izložba starih božićnih i novogodišnjih čestitki - privatna zbirka Milana Majnarića

Svako vrijeme ima svoje običaje. Stari običaji nestaju, odlaze u nepovrat…

To se dogodilo i s božićnim i novogodišnjim čestitkama. Godinama su stizale u naše domove od ljudi kojima smo nešto značili, kojima smo bili dragi… I sami smo ih slali kad smo bili daleko od kuće: sa studija, iz vojske… Gužvale su se u poštanskim vrećama i glomaznim poštanskim torbama i stizale na svoje adrese…

Danas stare čestitke leže zaboravljene u nekim kartonskim kutijama ili u ladicama koje se rijetko i teško otvaraju.

Čuvajte ih! One vam dokazuju da ste, jednom, nekome mnogo značili i da je, jednom davno, netko mislio na vas…Obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige

U Mjesecu hrvatske knjige (od 15.listopada do 15. studenoga 2016.) u Narodnoj knjižnici i čitaonici Delnice održano je mnoštvo aktivnosti.

Umirovljenici i nezaposleni mogli su se besplatno učlaniti, kao i prvašići, koji postaju u Mjesecu knjige naši članovi, a zaboravni korisnici mogli su vratiti knjige bez plaćanja zakasnine…

Po prvi put, a uz Dan hrvatskih knjižnica (11.11.), u Knjižnici je organizirana akcija Knjiga na dar- korisnici daruju korisnike, u kojoj su naši korisnici mogli odabrati jedan ili više ponuđenih naslova te ih trajno zadržati u svom vlasništvu.

Za vrijeme trajanja Mjeseca knjige održana je i završnica našeg kviza za poticanje čitanja Knjigoljubac, u kojoj su se učenici 4. i 5. razreda OŠ I.G. Kovačića iz Delnica, odgovarajući na pitanja o knjigama koje su pročitali tijekom ljeta, dobro zabavili.

Delnički osnovci, učenici 6. razreda, sudjelovali su i u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Čitam 100 na sat. U pratnji knjižničarki Sarite Šimac i Ivane Pleše posjetili su sajam knjiga Interliber u Zagrebu.

U Knjižnici je organizirano i Natjecanje u čitanju naglas, u kojem su također sudjelovali delnički osnovci, i to svi zainteresirani od 5. do 8. razreda.

Posjetili polaznici dječjeg vrtića Hlojkica, učenici mlađih razreda delničke osnovne škole, kao i njihovi vršnjaci iz Mrkoplja i drugih goranskih škola.

U radijskoj emisiji Znanje je moć uz Dan hrvatskih knjižnica (11.11.) govorili smo o ulozi knjižnica u društvu, o programima za poticanje čitanja od najranije dobi, ali i o mnoštvu različitih programa koje knjižnice provode u Mjesecu hrvatske knjige….

U radijskoj emisiji Čitateljski kutak upoznali smo naše korisnike s programima naše knjižnice u Mjesecu hrvatske knjige.

Tijekom Mjeseca knjige organizirana su i dva Dodira riječi: ugostili smo poznatog hrvatskog psihologa, sociologa i književnika Bruna Šimlešu, a na drugom je svoj veliki nakladnički opus predstavila Matica hrvatska- Ogranak Čabar.

 

više...


Akcija - Knjiga na darPozivamo Vas

u srijedu, 2. studenoga 2016., u 19,30 sati 
u KAVANU CENTAR
... s nama je Bruno Šimleša

                                                        S radošću Vas očekujemo!

Galerija slika


KNJIGOLJUBAC

Knjigoljubac je kviz za poticanje čitanja Narodne knjižnice i čitaonice Delnice za učenike OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Delnica. Kako bi se pripremili za njega, učenici su tijekom ljetnih praznika trebali pročitati barem jednu knjigu prilagođenu njihovom uzrastu.

Protekloga ljeta mogli su birati između 7 ponuđenih naslova : Dnevnik Pauline P., Sretni dani, Tajna graditelja straha, Kako je tata osvojio mamu, Mrvice iz dnevnog boravka, Bum Tomica i Tajni leksikon.

Najviše se čitao Miro Gavran i njegov roman Kako je tata osvojio mamu te Dnevnik Pauline P., Sanje Polak.

Likovi iz pročitanih djela su ih razveselili, ali i nečemu poučili jer nas svaka knjiga može navesti na razmišljanje, pomoći nam i usmjeriti na pravi put.

U utorak, 18. listopada, održan je dugo očekivani kviz. Učenici su se, odgovarajući na pitanja, dobro zabavili. Sudjelovali su učenici 4. razreda: Mihael Šepelj, Filip Trajkovski, Leona Pelko, Marta Beljan, Lana Barić, Petra Tomac te učenice 5. razreda Ana Mataja i Daria Mataja.

Svi sudionici dobili su nagrade, a posebnu, za najviše pročitanih knjiga, dobila je Leona Pelko.


Programske aktivnosti Narodne knjižnice i čitaonice Delnice
u Mjesecu hrvatske knjige 2016.

- AKCIJE:

 • Besplatno učlanjenje za umirovljenike, nezaposlene i prvašiće- 15.10.- 15.11.2016.
 • Opraštamo zakasninu – 15.10.- 15.11.2016.
 • Knjiga na dar - korisnici daruju korisnike – 11.11.2016.

- Moja prva iskaznica- organizirani posjet učenika prvog razreda osnovne škole uz program i besplatno učlanjenje

- Knjigoljubac- kviz za poticanje čitanja

- Natjecanje u čitanju naglas

- Nacionalni kviz za poticanje čitanja Čitam 100/h- sudjelovanje u Nacionalnom e-kvizu za poticanje čitanja

- Kreativne likovne radionice i pričaonice priča: Najdraži lik iz bajke - čitanje najdražih bajki i izrada straničnika, Prava djece, poruke djece odraslima (Uz Dječji tjedan)

- Radijska emisija Znanje je moć (Tema: Mjesec hrvatske knjige 2016.)

- Radijska emisija Čitateljski kutak (Tema: Programske aktivnosti Narodne knjižnice i čitaonice Delnice u Mjesecu hrvatske knjige)

- DODIR RIJEČI:

 • Matica Hrvatska- Ogranak Čabar
 • Bruno Šimleša (2.11.u 19,30)

- Lutkarska predstava Kako je Ješko pobijedio prehladu (10.11.2016. u 11 sati, Radnički dom)


Ledeni biser Katarine Petranović
osvojio 3.nagradu na natječaju MOJA PRVA KNJIGA!

Programi za djecu i mlade u Narodnoj knjižnici i čitaonici Delnice (programi za poticanje čitanja i pisanja, likovne radionice…) imaju dugu i uspješnu tradiciju.

Literarni i likovni natječaji za učenike osnovne škole poticaj su za dolazak u našu knjižnicu, gdje, pod mentorstvom knjižničarke Olgice Glad Klepac, crtajući i pišući, putuju na krilima mašte… i sudjeluju na mnogobrojnim natječajima: Tin i ja, SFera, Danima kajkavske riječi, Mojoj prvoj knjizi…

Učenici 8.r. OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Delnica, Katarini Petranović, Ledeni biser nije prva, već treća slikovnica kojom je sudjelovala na natječaju Moja prva knjiga, obzirom da obožava crtati, puno čita i piše…

Ledeni biser je priča o djevojčici, sportašici, i našoj Ledenoj dvorani, našem delničkom klizalištu…

U mnoštvu slikovnica pristiglih na natječaj (oko 800), Katarinina je slikovnica dobila 3.nagradu, čemu su se jako razveselile i ona i njena mentorica, knjižničarka Olgica Glad Klepac.

više

Više o sudjelovanju u natječaju "Moja prva knjiga" (.ppt)


 Međunarodni dan pismenosti, 8.rujna

više

PROGRAMI ZA POTICANJE ČITANJA- ODGOJNA ULOGA DJEČJE PRIČE

Na Radiju Gorski kotar, u emisiji Znanje je moć predstavili smo slikovnicu Nova, nova Crvenkapica, grupni rad učenika OŠ Ivanke Trohar, Fužine- PŠ Lič i tom prigodom, po tko zna koji put, osvijestiti ulogu knjige i čitanja u našim životima, a osobito važnost knjige i čitanja u djece te naglasili odgojnu ulogu dječje priče.

U posljednje smo vrijeme, srećom, svjedoci pokretanja mnogih kampanja za popularizaciju knjige i poticanje čitanja, osobito u naših najmlađih, te sve većeg broja uključivanja u iste, svjesni da je čitanje temelj razvoja društva i svakoga pojedinca, a djeci već od malih nogu valja usaditi ljubav prema čitanju.

Kako se u našim školama učitelji, kreirajući svoj dodatni rad, uključuju u programe za popularizaciju dobre dječje knjige i poticanje čitanja te kako odgajaju poučnom dječjom pričom- saznali smo u radijskoj emisiji Znanje je moć u razgovoru s učenicima 1. i 2. r. OŠ Ivanke Trohar, Fužine- PŠ Lič i njihovom učiteljicom Sandrom Mrkalj.

Potaknuti čitanjem priča, ponajviše raznim verzijama Crvenkapice, učenici 1. i 2. r. PŠ Lič osmislili su scensku igru, tijekom čijeg se izvođenja rodila ideja samih učenika za stvaranjem slikovnice- neke nove, drugačije Crvenkapice.

Novu, novu Crvenkapicu, grupni rad učenika, ilustrirao je prvašić Paulo Radošević.

Slikovnicu su odlučili prodavati u humanitarne svrhe, a novac su donirali djeci s poteškoćama u razvoju. Nakon snimanja radijske emisije pohitali su u našu knjižnicu na druženje sa zanimljivim knjigama, a onda na put prema Rijeci, gdje su, u popodnevnim satima, predstavili svoju slikovnicu i izveli scensku igru djeci s teškoćama u razvoju, utirući put ka novim prijateljstvima...

Emisiju možete poslušati ovdje.

 Pozivamo Vas

u utorak, 7. lipnja 2016., u 19 sati u Lokve
na 6. po redu "Dodir riječi"- 
s nama je Goran Tribuson, uz Marinka Krmpotića

S našim uglednim književnikom družit ćemo se na samom jezeru- u Bistrou "Jezero" u Lokvama, gdje se događa i radnja njegovog najnovijeg romana

S radošću Vas očekujemo! 

Galerija slika


Noć knjige 2016.

Noć knjige, manifestacija kojom petu godinu zaredom promičemo kulturu čitanja, potičemo razgovor o literaturi, književnosti i svemu onome što knjiga predstavlja ili treba predstavljati u suvremenom društvu, održana je u našoj knjižnici u petak, 22. travnja, uoči Svjetskog dana knjige i autorskih prava, a na Dan hrvatske knjige.

Dvadesetak učenika Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića iz Delnica predstavilo je najdraže pročitane naslove: neki vole znanstvenofantastične romane, mlađi učenici vole Hrarryja Pottera, malo stariji  krimiće R.L.Stinea, a rado se čitaju i djela s aktualnom tematikom koja govore o otuđenosti, osamljenosti, ili pak o malo ozbiljnijim temama: problemima odrastanja, ovisnostima, bolestima i sl.

Uz knjižničarke Ivanu Pleše, Olgicu Glad Klepac i Indiru Rački Joskić, susretu su prisustvovale i učiteljice hrvatskoga jezika Sarita Šimac i Marina Vidoš.

Druženje s knjigom bilo je emocionalno, zanimljivo i poučno. I ovaj smo put potvrdili da nam knjige zaista mogu biti najbolji prijatelji: uz njih učimo, bogatimo svoj rječnik, maštamo, putujemo, razvijamo se proširujući vidike i- zabavljamo!

više...


Pozivamo Vas...

Galerija slika

Čitaj slikovnicu


Poziv na književni susret

Galerija slika Galerija slika

 


Uz Dan žena...
izložba ručnih radova Udruge Dotepenac
i izložba nakita korisnice Ingrid Mihelčić- Kezele

 


Poetsko druženje delničkih
maturanata u slavu ljubavi

više...

VALENTINOVO
Osluhnimo ritam srca

Slaveći Valentinovo, tridesetak maturanata delničke srednje škole s prof. Jasminkom Lisac, blok-sat hrvatskoga jezika održali su na izniman, nesvakidašnji način, pretvorivši ga u poetsko druženje Osluhnimo ritam srca.

U opuštenoj atmosferi, slaveći Ljubav, uz pratnju gitare, izgovorili su pregršt najljepših ljubavnih stihova Preverta, Lorce, Nerude, Jesenjina, Šimića, Ujevića, Tadijanovića...

Dio atmosfere prenijeli su Vam u radijskoj savjetodavno- obrazovnoj emisiji Znanje je moć ...

Galerija slika


AKCIJA DARIVANJA SLIKOVNICA
OD 14.VELJAČE 2016. - SVE DO KRAJA MJESECA
(uz Međunarodni dan darivanja knjiga)

Darujte slikovnicu djeci u obiteljima slabijeg socijalnog statusa u Delnicama!
(akciju provodimo u suradnji s Centrom za socijalnu skrb)

http://hcd.hr/2016/01/14/medunarodni-dan-darivanja-knjiga-2016/

DAROVANE SLIKOVNICE U RUČICAMA NAJMLAĐIH

Više...


Novi naslovi za djecu

Serija slikovnica poznatog autora Mladena Kušeca donosi pričice za najmlađe koje su važne za tjelesni, emocionalni i društveni razvoj svakoga djeteta.

Pisane su velikim tiskanim slovima i bogato ilustrirane, pa ih najmlađi mogu i sami čitati.

Priče će pomoći vašem djetetu u emocionalnom, društvenom i tjelesnom razvoju.

Vjerujem u sebe / Mladen Kušec. - Kastav : Extrade, 2014.

Ova slikovnica iz serije donosi priču o samopouzdanju. Na primjeru nogometa, kao timskog sporta, i nogometne utakmice- autor je lijepo uspio malenima dočarati važnost truda, rada i zajedništva, jer tada uspjeh ne može izostati.

Kada treba, kažem ne / Mladen Kušec. - Kastav : Extrade, 2014.

U ovoj slikovnici iz serije maleni će naučiti da ne moraju odraslima, a ni prijateljima, uvijek povlađivati, nego da postoje i situacije kada je potrebno i poželjno reći „NE“.

Ja sam poseban / Mladen Kušec. - Kastav : Extrade, 2014.

U ovoj slikovnici iz serije radi se o slobodi odlučivanja i o tome kako nije uvijek dobro samo drugima udovoljavati, a pritom zapostavljati sebe.

Ovi, i još mnogi naslovi iz ove serije slikovnica- čekaju vas u našoj knjižnici...

više...


OSVRT NA 2015.G.

više...

 


Delnička jela od knjiga

više...


 


Pozivamo Vas

u ponedjeljak, 7. prosinca 2015. u 20 sati
na 3. po redu "Dodir riječi" -
s nama je Ivica Prtenjača, uz Marinka Krmpotića

više...


Gost: književnik Hrvoje Kovačević

Omiljeni književnik za djecu i mlade, Hrvoje Kovačević, družio se s delničkim osnovcima u utorak, 24. studenoga 2015.

Njegovi napeti, uzbudljivi romani puni akcije osvojili su sve koji su ih čitali i otkrivali njihove tajne, a jedan njegov roman su trebali pročitati i sudionici našeg kviza za poticanje čitanja- Knjigoljubac.

Tijekom ovoga ugodnoga druženja Hrvoje Kovačević otkrio je svojim čitačima i poneku tajnu, no, pravo otkrivanje svih tajni slijedi tek- s knjigom u ruci!

U ulozi domaćina u školi bile su, uz školsku knjižničarku, i djelatnice naše knjižnice.

više...

 


Posjet Interliberu

U pratnji knjižničarki osnovne škole i narodne knjižnice, Sarite Šimac i Ivane Pleše, učenici 7. i 8. razreda OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Delnica posjetili su u četvrtak, 12.11.2015., sajam knjiga Interliber u Zagrebu, ali i prisustvovali završnoj svečanosti Nacionalnog kviza za poticanje čitanja Putovanja do znanja, koja se održala se u Kinu Europa.

Lucija Kezele, Blanka Knežević, Masimo Vujašković, Katarina Petranović, Ema Milovanović i Antonela Gašparac riješili su u Narodnoj knjižnici i čitaonici on- line kviz, koji je bio vezan uz Međunarodnu godinu svjetlosti i tehnologija zasnovanih na svjetlu.

Prigodni program na završnoj svečanosti nazvan je Alkemija svjetla = Iskra života. Kroz svjetlosnu avanturu posjetitelje je vodila umjetnica Helena Bulaja Madunić, a nazočni su upoznali ulogu i posebne tehnike korištenja svjetla u animiranom filmu, pogledali nekoliko isječaka iz filma Mehaničke figure – Inspirirani Teslom u kojima je pokret kreiran animacijom svjetla.

Svi zajedno proveli su ugodan dan u druženju, razgledavanju knjiga i upoznavanju novoga.


Posjetili su nas u Mjesecu knjige...

U Mjesecu knjige našu su knjižnicu posjetili polaznici Dječjeg vrtića Hlojkica: Bubamarci, Krijesnice i Maze sa svojim tetama i polaznici prvih razreda Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića u pratnji svojih učiteljica.

Vrtićari i prvašići su se upoznali s prostorom knjižnice, a najviše su se zadržali u dječjem odjelu, gdje se nalaze njihove slikovnice i prve lektire.

Svi zajedno smo se složili da su nam knjige dobri i vjerni prijatelji, stoga se treba tako i odnositi prema njima.

Uz kratke igrokaze za vrtićare i kratke zagonetke za prvašiće koje su pripremile naše knjižničarke, pjevale su se pjesmice i listale zanimljive knjige, što je popraćeno oduševljenjem...

Atmosfera je bila ugodna i vesela, a na kraju smo dogovorili i novi susret- naime, mališani su pozvani da s roditeljima posjete knjižnicu, posebno Pričaonicu priča i Kreativnu radionicu, koje su primjerene njihovoj dobi.

više...


Knjigoljubac- kviz za poticanje čitanja

Mnogo je planiranih aktivnosti i u ovom Mjesecu knjige u našoj knjižnici, osobito za učenike osnovne škole, s ciljem poticanja čitanja.

U utorak, 20. listopada, održan je naš, već tradicionalni, Knjigoljubac, u kojem je sudjelovalo deset učenika 3., 4. i 5.r. osnovne škole. Za kviz su se pripremali cijeloga ljeta, a naše su ih knjižničarke potaknule na dolaženje u knjižnicu tijekom ljetnih praznika ponudivši im zanimljive naslove dječjih romana različitih žanrova, koji su im ispunili dobar dio slobodnog vremena.

Kviz je protekao u pravom natjecateljskom ozračju- svi su bili brzi i točni u svojim odgovorima pa je rezultat do samoga kraja bio neizvjestan.

Bez obzira na rezultat- pobjednici su bili svi, bogatiji za mnoga iskustva koja su proživjeli zajedno s likovima zanimljivih romana koja su ih navela na razmišljanje, ali i spremniji za suočavanje s istim ili sličnim situacijama na putu vlastitog odrastanja.

Knjiga je dobar prijatelj na putu odrastanja, a odrasti nije lako...

 


AKTIVNOSTI
NARODNE KNJIŽNICE I ČITAONICE DELNICE
U MJESECU HRVATSKE KNJIGE

(15.10.- 15.11.2015.)

 • Sudjelovanje na Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja
  (učenici 7.r. OŠ Ivana Gorana Kovačića u Delnicama)
 • Knjigoljubac - kviz za poticanje čitanja
  (za učenike 4. i 5. r. OŠ Ivana Gorana Kovačića u Delnicama) (20.10.)
 • Kampanja za poticanje čitanja Ono si što čitaš (19.10. i 26.10 u 18 sati) u Pričaonici priča, čitamo:
  • Sandrine Deredel-Rogeon: Jakov se boji mraka
  • Vera Vujović, Svjetlan Junaković: Nikola Tesla: snovi koji su nam donijeli struju

 • Književni susret s Hrvojem Kovačevićem (za učenike 3., 4., i 5. r. OŠ Ivana Gorana Kovačića u Delnicama)
 • Književni susret s Ivicom Prtenjačom (Dodir riječi)
 • Predstavljanje edukativne slikovnice o zdravlju: Sven Pal- Kako je Ješko pobijedio prehladu
  u suradnji Narodne knjižnice i čitaonice Delnice, Crvenog križa Delnice,
  OŠ Ivana Gorana Kovačića Delnice, NZZJZ PGŽ- Ispostava školske medicine Delnice
 • Moja prva iskaznica! – besplatno učlanjenje učenika prvih razreda OŠ Ivana Gorana Kovačića Delnice
 • Besplatno učlanjenje za umirovljenike i nezaposlene
 • Akcija Opraštamo zakasninu!
 • Radijska emisija Čitateljski kutak na radiju Gorski kotar:
  • najava aktivnosti Narodne knjižnice i čitaonice Delnice u Mjesecu knjige (14.10.)
  • Što smo sve radili u Mjesecu knjige (18.11.)
  • Čitamo priču (28.10.)- Sandrine Deredel-Rogeon: Jakov se boji mraka;
   Vera Vujović, Svjetlan Junaković: Nikola Tesla: snovi koji su nam donijeli struju

 • Radijska emisija Znanje je moć na radiju Gorski kotar: Knjižnične usluge za djecu (15.10.),
  Knjižnične usluge za mlade (22.10.)- gošća Verena Tibljaš, programska voditeljica Gradske knjižnice Rijeka
 • Kreativna radionica (5.11. i 12.11.)– izrada straničnika (bookmarkera)

Dobro došli!

više...


UZ DJEČJI TJEDAN 2015...

Izložba slikovnica najmlađih delničkih autora - Velike poruke malim ljudima

U našem su izlogu, uz Dječji tjedan, svoje mjesto našle i slikovnice naših najmlađih sugrađana, kojima upućuju svojim vršnjacima, ali i svima nama, mnoge značajne poruke... Slikovnice su bile najuspješnije na natječaju Moja prva knjiga... u proteklih nekoliko godina, a možete ih, naravno, i posuditi.

Čuvajte nas, pazite nas - jer znakovi su premalo...

Na početku nove školske godine željeli smo, kroz priču i igru, na pričaonicama priča i kreativnim radionicama, na zabavan način upoznati djecu s osnovnim prometnim pravilima i prometnim znakovima.

Priča Mladena Kušeca i Damira Brčića- Priča o prometnim znacima, na duhovit način upoznaje naše mališane sa semaforom i s 11 prometnih znakova.

Kako sigurno prijeći cestu, kako se uključiti u promet, kuda je dozvoljeno voziti bicikl, kada semafor signalizira da smijemo preći cestu, a kada ne... o svim tim važnim stvarima govore prometni znakovi, naši dobri prijatelji, zaslužni za našu sigurnost u prometu.

 


DODIR RIJEČI: Ivana Simić Bodrožić među Goranima

više...

 


Pozivamo Vas u petak, 11.rujna 2015., na 2.po redu "Dodir riječi",
s nama je Ivana Simić Bodrožić, uz Marinka Krmpotića


Poštovani korisnici,

posuđenu građu možete produžavati i elektroničkom poštom na:

knjiznica-delnice@ri.t-com.hr


Pssst... priča se... Dođi i vidi, možda ti se svidi!

Pozivamo sve mališane

od 3 do 7 godina

da nam se pridruže

ponedjeljkom u 18 sati u Pričaonici priča

i

četvrtkom u 18 sati u Kreativnoj radionici !

D o b r o d o š l i, od 3. rujna!


PROGRAMI ZA POTICANJE ČITANJA

Završio/la si 3. ili 4. razred osnovne škole?!

Uključi se u kviz za poticanje čitanja Knjigoljubac!

Posjeti nas tijekom ljeta i pročitaj barem jednu knjigu- sudjeluj u kvizu!

Ugodno ljeto uz zanimljivo štivo!


PROGRAM

https://www.facebook.com/VBZ.bookshop


 

NOVO U PONUDI: FILMOVI!


 


23.4. u 18 sati - Noć pustolovine s učenicima OŠ I.G.K.Delnice

Sudjelovali:
Pavle Jugović, Edi Škiljan, Ivan Tomić, Lucija Kezele, Blanka Knežević, Katarina Petranović,
Masimo Vujašković i Sven Kuprešak s učiteljicom Sabinom Pašić.

http://os-igkovacica-delnice.skole.hr/

Knjige u slikama - galerija


PRIKUPLJENE SLIKOVNICE DAROVANE DJEČJOJ BOLNICI KANTRIDA!

Na Međunarodni dan darivanja knjiga, 14.veljače, Narodna knjižnica i čitaonica Delnice pokrenula je, kao i prošle godine, akciju darivanja slikovnica za odjele Dječje bolnice Kantrida. Akciji nam se pridružio i Dječji vrtić „Hlojkica“, u kojem su vrtićarci i njihove tete sakupili čak 44 slikovnice za svoje bolesne vršnjake.
Toj smo brojci pridodali i sakupljene slikovnice u našoj knjižnici i sve ih zajedno (njih 121), 23.ožujka odnijeli na pravu adresu- u Dječju bolnicu Kantrida u Rijeci.
Darovane slikovnice zaprimila je Tamara Milovanović, psihologinja u Dječjoj bolnici Kantrida i voditelj projekta "Pripovjedač/ica priča za laku noć“ u okviru kojeg volonteri odlaze svake večeri pred spavanje pričati djeci priče.
„Ova donacija će u realizaciji našeg projekta uvelike pomoći jer će, osim slikovnica koje nose u svojim torbama, naša djeca i volonteri  imati prilike poslužiti se i sada dodatno obogaćenim bolničkim fondom slikovnica“, rekla nam je Tamara.

Najtoplije zahvaljujemo svima koji su slikovnice poklonili.

http://www.kgz.hr/default.aspx?id=14363

Slikovnice prikupljene u NARODNOJ KNJIŽNICI I ČITAONICI DELNICE (77 slikovnice)

Slikovnice prikupljene u DJEČJEM VRTIĆU „Hlojkica“ (44 slikovnice)

 


S R I J E D A   (11.3.)   U   N A Š O J   K NJ I Ž N I C I...


... kreativna likovna radionica za učenike mlađih razreda OŠ- SFerin natječaj (znanstvena fantastika)...
...Udruga Dotepenac i gosti- članice udruge Skradska žena na radionici oslikavanja stakla...
...radionica engleskog jezika za učenike srednje škole...

 


RADIONICE SU BESPLATNE

 


Valentinovo - Dan zaljubljenih


U Narodnoj knjižnici i čitaonici Delnice cijeli je tjedan bio u znaku Valentinova: najmlađi, polaznici kreativne radionice i pričaonice priča- izrađivali su psiće od srčaka, simbola ljubavi, a cijeli su se tjedan pričale i priče o ljubavi (Volim te, mama...).
Izlog knjižnice krasile su knjige ljubavne tematike.
Učenici osnovne škole (petih i šestih razreda) i ovoga su se puta družili s nama- cijeli su tjedan (dobro motivirani od svoje učiteljice Sabine Pašić) istraživali najljepše ljubavne priče velikih povijesnih ličnosti, likove iz književnih djela i filmskih priča, pisali ljubavnu poeziju na nastavi hrvatskoga jezika...
Svoje su nam radove predstavili u srijedu, 11. Veljače,  na prigodnom druženju u prostorijama naše knjižnice te 12.veljače, u radijskoj emisiji Znanje je moć, posvećenoj upravo vječnoj temi ljubavi. Učenici su prezentirali svoje eseje i ljubavne pjesme, a na kraju emisije uputili i prigodne poruke svima, posebno svojim vršnjacima.
Svi smo se jednoglasno složili da je ljubav poseban i najljepši osjećaj te da je treba njegovati i svakodnevno iskazivati. 


 


I Delnička noć muzeja u znaku Nikole Tesle

Tema ovogodišnjeg muzejskog noćnog druženja je Izumi i otkrića– Nikola Tesla univerzalni um, a u desetu jubilarnu Noć muzeja u Hrvatskoj na području Grada Delnica uključili su se brojni sudionici- sa zadovoljstvom možemo reći da nas je svake godine sve više. Osmišljeno je niz raznovrsnih zbivanja koja su privukla pažnju ljubitelja kulture i omogućila im uživanje u umjetničkim sadržajima i nova saznanja. 

Noć muzeja u Delnicama počela je u 18,30 u Narodnoj knjižnici i čitaonici Delnice, otvorenjem dvjema izložbama: prvom, učeničkih radova na temu Nikole Tesle, izuma i otkrića. Učenici i učitelji Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića  obradili su spomenutu temu kroz radove iz područja likovne umjetnosti, tehničke kulture, fizike i književnosti, a najuspješniji su bili i nagrađeni upravo pri otvaranju ove izložbe. 
Druga je postavljena za tu prigodu izložba starih razglednica Delnica, koje su vlasništvo Etno- udruge Prepelin'c, a osmislio ju je Davor Grgurić. Riječ je o starim i vrijednim razglednicama iz vremena Austro- Ugarske, Kraljevine Jugoslavije, talijanske okupacije Delnica sve do prvih desetljeća iza Drugog svjetskog rata.

Nakon otvorenja izložbi i podjela nagrada najuspješnijim učenicima na natječaju, krenulo se u šetnju s bakljama- obilazak Popovićeva mlina i Kuće Rački, nakon čega se organiziranim prijevozom krenulo prema Brodu na Kupi, u razgledavanje  Stalnog izložbenog postava Prirodoslovnog muzeja Rijeka, uživanje u izložbi Šareni biljni svijet Gorskog kotara, radionice za djecu i obitelji i projekciju na temu Najveća otkrića te za kraj- koncert riječkog soliste Lovre Mirtha.
    


DELNIČKA ADVENTSKA BAJKA- kreativne likovne radionice u Knjižnici
Ove se godine Delnička adventska bajka odvija tijekom pet vikenda, subotama i nedjeljama. U našoj se knjižnici svake subote za djecu od 6- 12 godina održava kreativna (likovna) radionica, na kojoj izrađujemo prigodne božićno- novogodišnje ukrase.
Na prvoj smo radionici, 29.studenoga,  izrađivali pahuljice koje već krase Ledenu dvoranu (klizalište). Za Svetoga Nikolu, 6.prosinca, izrađivali smo adventske vijence koje su djeca s radošću odnijela kući, i to turističkim vlakom koji je prepun djece i njihovih roditelja stigao u Delnice. Mnogi su i prije početka radionice zauzeli svoje mjesto u Knjižnici, na što ih je primorala hladnoća i magla... No, svi smo se ipak nekako smjestili i našli svoj kutak- neki za čitanje, a neki izrađujući adventski vijenac za prepunim stolom. Ni mame nisu bile pasivni promatrači- pričale su priče i pomagale nespretnim prstićima u izrezivanju papira.
Ove subote (13.prosinca) čekamo svu zainteresiranu djecu od 6 do 12 godina na radionici izrade čestitki. 
Svi odrasli koji se žele priključiti kao volonteri- dobrodošli ste!


Delnice, 22. studeni 2014.

OKRUGLI STOL GORANSKI IDIOMI

Čuvanje bogatog jezičnog nasljeđa

više...


I Z L O Ž B A    H A J G I

Pjesnici haiku poezije iz Ivanić-Grada dostavili su izbor foto- hajgi (spoj fotografije i stihova u haiku formi) za izložbeni prostor Narodne knjižnice i čitaonice Delnice.
Autori hajgi su Đurđa Vukelić Rožić i Stjepan Rožić, učesnici drugog haiku susreta u Delnicama i autori pjesama u prvom zborniku Oj, Delnice, grade pod Petehovcem.
Drugi međunarodni haiku susret i ove je godine organizirala udruga „Goranski koraci“, a upriličen je u Delnicama, 25. listopada ove godine.
Autori hajgi iz Ivanić-Grada poručuju goranskim autorima da se uključe u  izradu hajgi jer ljepota prirode i cijelog goranskog okruženja daje priliku nastanka prekrasnih foto- hajgi kao novog izričaja haiku poezije.

 

Predstavili se mladi autori slikovnica

DELNICE » Pod nazivom »Djeca djeci« u lijepo popunjem Radničkom domu Delnice održan je nesvakidašnji književni susret tijekom kojeg su se predstavili mladi Delničani i Delničanke koji su u posljednjih desetak godina imali čast da im u okviru natječaja »Moja prva knjiga« Centra za humanitarne studije Karlovac bude objavljena slikovnica. U tom su natječaju, zahvaljujući kvalitetnom radu u OŠ Ivana Gorana Kovačića, ali i aktivnostima Narodne knjižnice i čitaonice Delnice, mali Delničani bili vrlo uspješni pa je objavljeno čak devet slikovnica sedmero autora, tadašnjih učenika osnovne škole Ivana Gorana Kovačića iz Delnica, danas već srednjoškolaca i studenata.
    Predstavljanju svojih nekadašnjih radova nazočilo je njih četvero – Sarah Butigan, Mihael Petranović, Karolina Ćuro i Klara Kastner, a studentskim su obvezama spriječene bile Benita Karalić te sestre Apolonija i Agata Lučić. Uz same autore slikovnice je predstavila i Verena Tibljaš iz Dječjeg odjela Stribor Gradske knjižnice Rijeka, kao i organizatorice ovog druženja, djelatnice Narodne knjižnice i čitaonice Delnice – ravnateljica Indira Rački Joskić, Ivana Pleše i Ana Majnarić. Druženje koje je realizirano u okviru obilježavanja 140. godišnjice Narodne knjižnice i čitaonice Delnice upotpunjeno je i prigodnom izložbom slikovnica, a obogatili su ga svojim nastupima polaznici glazbenih radionica osnovnih škola iz Ravne Gore, Fužina i Delnica, kao i učenici Osnovne glazbene škole Ive Tijardovića, scensku igru izveli su učenici OŠ I.G.Kovačića iz Delnica, a dio bogatog svijeta sazviježđa opernih arija interpretirao je sastav Marina Tuhtana. (M. K.)


ZA  NAŠE  KORISNIKE  I  ZA  ONE  KOJI  ĆE  TO  POSTATI
... U  MJESECU  KNJIGE  (15. 10.- 15.11.)

 • BESPLATNO   UČLANJENJE   -     UMIROVLJENIKA 
                                           -     NEZAPOSLENIH
                                           -     UČENIKA  PRVIH  RAZREDA

 • VRAĆANJE  KNJIGA  BEZ  ZAKASNINE


U srijedu 29.listopada 2014. u Radničkom domu izvedena je predstava "Snježna kraljica" u izvedbi Gradskog kazališta lutaka Rijeka koja je oduševila mališane dječjih vrtića i osnovnih škola. 

Djevojčica Gerda, svojom bezuvjetnom prijateljskom ljubavlju prevladava sve nedaće tražeći cijelim svijetom svoga prijatelja Keya.

Dječja su srca moćna, puno moćnija od srca odraslih, stoga je ova Andersenova priča namijenjena ne samo djeci već i onima koji žele pronaći dijete izgubljeno u sebi i surovosti današnjeg društva.


VELIKI JUBILEJ DELNIČANI OBILJEŽILI 140 GODINA RADA NARODNE KNJIŽNICE I ČITAONICE

Knjižnična tradicija na kakvoj bi pozavidjeli i najrazvijeniji

Ravnateljica Indira Rački Joskić podsjetila je na izniman značaj koji uvijek i u svim sredinama imaju knjižnice kao nositelji razvoja kulture, a Karmen Delač Petković i Željko Laloš sudionike jučerašnje svečanosti proveli su kroz 140-godišnju povijest knjižnice, središta kulturnog života Delnica 

više...


Pozivamo Vas

na obilježavanje

140. obljetnice
Narodne knjižnice i čitaonice Delnice

u petak,
24. listopada 2014., u 14 sati
u Radničkom domu u Delnicama

pozivnica


Obilježavanje 140. obljetnice Narodne knjižnice i čitaonice Delnice (1874.- 2014.)

više...


Osnoškolci u posjetu knjižnici

U petak, 03.10.2014., posjetili su nas učenici OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Delnica, sa svojim učiteljicama, Ksenijom Marincel i Ivankom Majnarić.
Za tu prigodu naše knjižničarke Ivana i Ana pripremile su kratki jesenski igrokaz "Jesenska svečanost", čije su likove učenici izradili na maloj kreativnoj radionici. Šetnja knjižnicom završila je kraj dobro im poznatih polica s knjigama koje rado posuđuju: stripove, dječje enciklopedije i druga dječja izdanja tematski vezana uz sve ono što je plod dječje znatiželje i mašte.


 

Marko Smole: Stambena baština u dolini rijeke Kupe i Čabranke (predavanje, 20.rujna 2014.)

U subotu, 20.rujna 2014., Marko Smole održao je vrlo zanimljivo etno- predavanje Stambena baština u dolini gornje Kupe i Čabranke, u organizaciji Etno- udruge „Prepelin'c“.
Govoreći o osnovnim značajkama najstarijih kuća  na području doline Kupe i Čabranke, uz mnoštvo prikazanih interesantnih fotografija s terena, Smole je naglasio da je provedenim istraživanjem  u sklopu ovog projekta omogućeno mnogim kućama  da se sačuvaju i održe u dobrom stanju, do danas svjedočeći prošlom vremenu.
One su danas čuvarice identiteta i graditeljice razvoja kulturnog turizma spomenutog područja.


 

Knjižnične usluge za korisnike s posebnim potrebama

Desetak štićenika Doma za starije Domska vila Vinka i staračkog doma Radočaj (koji su sada u istoj zgradi, u Delnicama) postalo je, početkom ove godine, članovima naše knjižnice.
Obzirom da Narodne knjižnice, naime, osiguravaju knjižnične usluge i bolnicama, zatvorima, staračkim domovima i slabo pokretnim pojedincima- punih ruku knjiga krenuli smo u posjet štićenicima dvaju staračkih domova na istoj adresi. I- naišli na desetak zainteresiranih čitača!
Ponudili smo im priručnike o zdravlju, životinjskom i biljnom svijetu, prehrani, domaćinstvu, znanosti općenito; zainteresirani su i za povijest, i za svoje hobije; traže mnoge religijske teme, ali i naslove popularne psihologije... Žele prolistati i časopise, naročito Zeleno i plavo, kako bi se prisjetili, ali i upoznali, zanimljive, živopisne dijelove naše Županije...
S radošću odlazimo k njima, po dogovoru s njihovim njegovateljicama, nastojeći im, zajedno s njima, osigurati ravnopravan pristup informacijama, samostalniji i produktivniji život te bolju integraciju u zajednicu.


 


Renato Baretić, Zoran Ferić, Jagna Pogačnik...- svi u Delnicama!

U našemu će Gradu od 24. do 31. kolovoza, u Planinskom centru Petehovac, biti održana Ljetna škola pisanja koju već treću godinu za redom organizira Centar za kreativno pisanje iz Zagreba, Zadarska škola pisanja OtPis i Kuća kreativnog pisanja iz Splita. Sedam dana pisanja, književnih programa i druženja s vodećim imenima hrvatske književnosti nedvojbeno je jedinstven književni doživljaj.
Predstavnica CKP-a Sanja Vučković govori kako „...već treću godinu u zadnjem tjednu kolovoza CeKaPe odlazi u šumu Gorskog kotara i tamo sedam dana s polaznicima piše, čita, hvali, kritizira i stvara uspješne tekstove. Iz naše šume izašli su mnogi, danas uspješni, pisci s vlastitim knjigama ili pričama koje su osvajale nagrade na mnogim najznačajnijim književnim natječajima u cijeloj regiji. A svi koji su imali sreću sudjelovati u Ljetnoj školi, svoje stvaralačke dane dijele na prije i poslije šume. Šuma je iskustvo koje mijenja.“
Prethodnih godina sudionici ove škole bili su smješteni u dvorcu Stara Sušica, a ove godine prvi puta odlaze u Planinski centar Petehovac, u mali idilični dom koji će nam pružiti savršenu infrastrukturu za održavanje radionica, večernje književne programe i druženja.
I ovogodišnja ljetna škola pisanja nudi bogat izbor radionica i raznolik književno-zabavni program. Prvi puta u ljetnoj školi Renato Baretić vodit će radionicu proznog pisanja, a Nebojša Lujanović radionicu kratke priče. CeKaPe-ovi voditelji: Tomislav Kuzmanović na radionici književnog prijevoda, Jagna Pogačnik izabrat će knjige koje ćete morati pročitati ako se prijavite za radionicu "Stop šutnji o pročitanim knjigama", sa Sanjom Kovačević pisat ćete scenarij za kratki film, s Andrijom Škarom ući ćete u bit glazbene kritike, a u ponudi su i sve druge radionice. Ovog puta nudi se i mogućnost snimanja kratkog filma o čemu će u popratnom programu "Gerilska izrada kratkog filma" brigu voditi Tomislav Gamberožić.
Zabavni program organizirat će Želimir Periš, pa će i ove godine polaznici moći sudjelovati u nizu knjiških igara i izazova, a polaznicima će govoriti o vlastitim iskustvima pisanja i umjetničkog stvaranja: Ksenija Kušec, sjajna spisateljica za djecu i odrasle, Zoran Ferić, Miroslav Mićanović, Andrej Blatnik - samo su neka od imena koja će gostovati u večernjim satima na Petehovcu. Na samom kraju, u subotu navečer, na završnoj produkciji, čitat će se tekstovi polaznika i predstaviti prvi broj novog online časopisa za književnost JOUJOU. Uz to glumci Teatra G svojom će predstavom uvesti u veliki tulum zatvaranja četvrte Ljetne škole pisanja.
Sve dodatne infomacije moguće je dobiti na telefon 091 5675 140, a obrasce prijava za sudjelovanje moguće je pronaći na: www.cekape.com
http://cekape.com/wp/arhiva/2036


 

DELNICE GOSTOVANJE A. STANKOVIĆA

Sto faca i Aca

DELNICE » Potopuno ispunjen restoranski prostor delničke kavane Centar svjedočio je predstavljanju knjige »Sto faca i Aca« uglednog hrvatskog TV novinara Aleksandra Stankovića. U sedamdesetak minuta druženja s Delničanima i gostima pristiglim iz drugih sredina Stanković je govorio o svojoj emisiji i knjizi koja pojašnjava manje poznate ili nepoznate detalje vezane uz nju pa se tako moglo saznati kako je i zašto nakon što su vođenje te emisije odbili mnogi, Stanković prihvatio svaku nedjelju provoditi radno, čuli smo zanimljivosti o nizu dragih mu gostiju (Milka Babović, Boris Dvornik, Mišo Kovač...) kao i onima s kojima je bilo sukoba (Nenad Ivanković, Martina Lovrić Merzel...), suzama Jadranke Kosor, otkvačenom gostovanju Leta 3 i druge pojedinosti koje su nasmijale i na aplauze natjerale gledatelje, a vremena se našlo i za stihove iz njegovih pjesničkih zbirki. Nazočni su također saznali i to da Stanković s TV ekipom trenutačno boravi u višednevnom posjetu Gorskom kotaru gdje radi niz novih dokumentarnih emisija koje će ove jeseni biti emitirane u večernjim satima na HTV programu. Stankovićevo gostovanje, kao prvi dio projekta »Dodir riječi« kojima će goranske ljubitelje književnosti nastojati upoznati s kretanjima na suvremenoj hrvatskoj književnoj sceni, organizirala je Narodna knjižnica i čitaonica Delnice čija je direktorica Indira Rački Joskić pozdravila nazočne i predstavila Stankovića, a razgovor s njim i predstavljanje knjige moderirao je novinar Novog lista Marinko Krmpotić. (M.K.)


DVIJE ZAHVALNICE GRADONAČELNIKA U NAŠOJ KNJIŽNICI

Na svečanoj sjednici uz Dan Grada, u utorak, 24. lipnja 2014., Zahvalnicu Gradonačelnika Grada Delnica za 2014. godinu dobila je i naša knjižnica- za 140 godina uspješnog rada i postojanja, kao i njena dugogodišnja ravnateljica Darinka Živanović- za iznimnu stručnost i dugogodišnji rad u Narodnoj knjižnici i čitaonici Delnice


ZAHVALA NA DONACIJI KNJIGA
Tijekom 2014. godine našoj su knjižnici donirali knjige:
Ljudevit Čepin i Marinko Krmpotić (iz svoje kućne biblioteke), Željko Laloš- tri primjerka Tragom delničke prošlosti te Josip Horvat- Bobo.


KREATIVNA LIKOVNA RADIONICA NA OTVORENOM
I naša se Narodna knjižnica i čitaonica Delnice uključila u obilježavanje Dana Grada i Župe Delnice, osmislivši na Gradskom trgu kreativnu  likovnu radionicu za naše najmlađe. Na radionici prigodne ljetne tematike koja potiče dječju maštu-  More, sudjelovalo je tridesetak zadovoljnih  mališana. Njihovi  likovni uratci krasit će izlog naše Knjižnice tijekom vrućih ljetnih mjeseci.


U organizaciji Narodne knjižnice i čitaonice Delnice, u Osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića održan je književni susret sa Željkom Horvat- Vukelja, omiljenom književnicom za djecu. Susretu je nazočilo osamdesetak učenika prvih i drugih razreda matične škole kao i učenici područne škole Crni Lug.
Književnica nije krila radost pri ponovnom susretu s malim Delničanima kao i s njihovim učiteljicama, s kojima već ima prijateljski, prisan odnos; neposredna, topla i srdačna, Željka Hotvat- Vukelja posve je, i ovoga puta, zaokupila pažnju svih prisutnih.
Sa željom da djecu potakne na čitanje, inspirirana svakodnevnim životom, napisala je niz omiljenih dječjih djela: Slikopriče, Reumatični kišobran, Leteći glasovir, Pijanistica, Petra uči plivati, Balončica, Hrabrica..., čiji su likovi osmišljeni upravo prema osobama iz stvarnog života. Književnica i dugogodišnja urednica časopisa za mlade Modra lasta ističe da je pravi život izvan redakcije te da joj susreti s djecom na terenu predstavljaju istinsko zadovoljstvo i inspiraciju za njezine priče.
U ugodnoj atmosferi prijateljskog i zanimljivog druženja zaključili smo da čitanje može biti zabavno!
Književni susret sa Željkom Horvat- Vukelja organiziran je u Suradnji sa Školskom knjigom iz Zagreba.


Noć knjige u Delnicama
Noć knjige, manifestacija kojom obilježavamo Svjetski dan knjige i autorskih prava (23.travnja), a čiji je cilj afirmacija kulture čitanja i podizanje svijesti o važnosti knjige u svakom društvu i svakom vremenu- prvi se put obilježila i u našemu Gradu. 
Na inicijativu Narodne knjižnice i čitaonice, u srijedu je, u večernjim satima, u njenom prostoru održano prigodno druženje s knjigom pod nazivom Čitam slobodno- čitam što želim, u koje su se uključili delnički osnovci- učenici od petog do osmog razreda.
Projekt je iniciran i realiziran pod mentorstvom knjižničarki Indire Rački Joskić, Ivane Pleše te Sabine Pašić, učiteljice hrvatskog jezika i knjižničarke spomenutih osnovaca, koja ih je dobro motivirala i pripremila za predstavljanje svoje omiljene knjige koju preporučuju za čitanje svojim vršnjacima.
U opuštenoj atmosferi, potaknuti razgovorom o literaturi, učenici su se kritički osvrnuli na naslove obvezne lektire koji ih, kako kažu, slabije motiviraju za čitanje zbog nezanimljivih, neaktualnih im sadržaja. Ipak, među odabranim naslovima omiljenih knjiga bio je i manji broj obveznih lektirnih naslova: predstavljeni su omiljeni im Dnevnici Pauline P., Charlie i tvornica čokolade, Trojica u Trnju, Dnevnik jedne narkomanke, Mi djeca s kolodvora ZOO, Instrumentarij smrtnika, (Stainov) Pogrešan broj i dr.
Čitale su se i predstavljale omiljene knjige, razgovaralo se o pročitanom te upućivalo i savjetovalo na čitanje novih. Učenici su s radošću i veseljem pristupili čitanju i predstavljanju svojih omiljenih knjiga, čime su još jednom potvrdili da među osnovcima ima i gorljivih knjigoljubaca koji, unatoč nemalom broju neinteresantnih lektirnih naslova, nisu izgubili interes za književnu riječ- oni tragaju za zanimljivim i aktualnim naslovima omladinske literature na policama Narodne knjižnice.
Noć knjige u Narodnoj knjižnici i čitaonici Delnice organizirana je s namjerom poticanja čitanja u slobodno vrijeme te približavanja knjige mladima promoviranjem bogatog knjižnog fonda omladinske literature kojega smo na taj način učinili dostupnim većem broju čitatelja.
Učenici su zadovoljno zaključili da je ovogodišnja Noć knjige bila početak budućih susreta   knjigoljubaca i da knjiga nije samo prijatelj, već nam i nalazi prijatelje; kad je posjedujemo- obogaćujemo um i duh, ali kad je proslijedimo dalje- obogaćeni smo trostruko!


Na Međunarodni dan dječje knjige, 2. travnja, ugostili smo naše najmlađe, vrtićarce, i to: Krijesnice, Pahuljice, Bubamarce i Maze s njihovim tetama: Snježanom, Irenom, Danijelom i Slađanom. Dočekali smo ih s najvećom i najzanimljivijom knjigom u ruci: Velikom knjigom čudesa, koju su svi s velikim interesom prolistali nakon obilaska knjižnice.
Teta Ivana, knjižničarka, pročitala im je priču o Mici Poštarici, Nade Horvat.
Kako za stolom  nije bilo mjesta za sve one koji su željeli crtati, uživali su listajući zanimljive im slikovnice.
Uskoro će doći, rekli su pri povratku u vrtić, po slikovnicu sa svoijim roditeljima, u vrijeme kada se u našoj knjižnici održavaju pričaonice priča i kreativne radionice. Ostat će, obećali su, ako im se svidi.


 

Prikupljene slikovnice stigle su u Dječju bolnicu Kantrida!

http://www.mojarijeka.hr/vijesti/akcijom-darivanja-prikupljeno-preko-900-slikovnica-za-hospitaliziranu-djecu/

http://www.gkr.hr/Magazin/Osvrti/Akcijom-darivanja-prikupljeno-preko-900-slikovnica-za-hospitaliziranu-djecu

 


Tijekom veljače posjetili su nas učenici prvih razreda Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića Delnice sa svojim učiteljicama: Ksenijom Marincel i Ivankom Majnarić.
Mnogi su prvašići pozdravili tete koje su im ostale u sjećanju: Darinku, Olgicu i Ivanu, prisjetivši se zanimljivih druženja prije polaska u školu u pričaonici priča i u kreativnim radionicama, na kojima su sudjelovali.
Sat našega druženja jako je brzo protekao u razgovoru o knjigama koje su im drugi čitali dok još sami nisu upoznali abecedu i savladali tehniku čitanja, o likovima koji su im ostali u sjećanju, o knjižnicama i knjižarama, ponašanju u knjižnici, straničnicima, ...
Naravno, svi su željeli znati gdje je polica s knjigama koje će ove školske godine čitati za lektiru, a bilo je i zanimljivih pitanja o tome kako se knjižničarke snalaze u toj gomili knjiga... Poslušali su i priču o sovi, imali i likovnu radionicu s koje su uradak ponijeli u svoj razred.
Prvašići su s velikim interesom prolistali knjige o dinosaurima, čudovištima, svemiru i sportu koje smo im pripremili; a neki su od njih, istinski oduševljeni, već istoga dana s roditeljima došli u našu knjižnicu posuditi iste!
Od sada su svi prvašići naši članovi, stoga su, prije povratka u školu, preuzeli svoje članske iskaznice i straničnike i, sladeći se bombonima, zahvalili na besplatnom članstvu za ovu školsku godinu.


Na svečanoj priredbi u organizaciji Grada Delnica u Radničkom domu, a povodom Valentinova- sudjelovali su i polaznici jezične radionice Što je kaj?, izrekavši na pravom delničkom govoru sve svoje ljubavne misli i osjećaje.Izradile SANDRA I ANA, naše knjižničarke

Zahvaljujemo svima koji su se odazvali našoj akciji darivanja knjiga  (povodom Međunarodnog dana darivanja knjiga), kojom smo prikupili 74 slikovnice i poklonili ih bolničkim odjelima Dječje bolnice Kantrida u Rijeci.
Svoje su slikovnice darovali:
SAVANAH POLIĆ  i KORINA KAUZLARIĆ  iz Fužina; TIHANA LISAC iz Lokava; EVA STARČEVIĆ, EMA ANDLAR, DOMAGOJ DUMEŠIĆ (24 slikovnice!), MIHAEL PETRANOVIĆ, TENA RUŽIĆ, TARA RUŽIĆ i FILIP JOSKIĆ iz Delnica i DAMJAN ŠENKINC i MATEA ŠENKINC iz Viškova.


Knjižnice 14.veljače obilježavaju Međunarodni dan darivanja knjiga, organizirajući AKCIJU DARIVANJA SLIKOVNICA pod geslom Čitam, dam, sretan sam.
Pozivaju se djeca i odrasli da slikovnice daruju knjižnicama koje će ih proslijediti potrebitima- dječjim bolničkim odjelima, domovima za djecu, dječjem SOS selu...

I naša se knjižnica priključuje ovoj humanoj akciji prikupljanja i darivanja slikovnica, stoga pozivamo sve građane našega grada i šire, djecu i odrasle- da se priključe akciji i daruju slikovnicu.
PRIKUPLJANJE SLIKOVNICA: četvrtak (13.2.) od 13-19 sati
                                            petak (14.2.) od 10-15 sati.
Narodna knjižnica i čitaonica Delnice prikupljene će slikovnice darovati bolničkim odjelima Dječje bolnice Kantrida u Rijeci.


Noć kulturnog blaga Grada Delnica ne bi bila potpuna bez naše Narodne knjižnice i čitaonice, koja je nezaobilazna ustanova u kulturi svakoga grada, pa tako i našega.
Žao nam je što svoje sugrađane nismo ugostili u našoj knjižnici, no mi smo našli put do svih vas i tako ispunili i po tko zna koji put potvrdili misiju knjižnice/knjižničara , a to je: PRONAĆI PUT DO SVOJIH KORISNIKA; stoga smo mi „doselili“ u večeri kulturnog blaga Grada Delnica u Turistički ured, gdje smo vam izložili deset raznovrsnih publikacija (rariteta) koje predstavljaju početak knjižnoga fonda naše knjižnice.


U Kreativnoj radionici nastojimo biti kreativni,, diveći se djelu svojih ruku. Pozivamo male i spretne kreativce, ali i one koji to nisu, a željeli bi probati, da nam se pridruže svakoga četvrtka od 17,30-18,30 sati.

 

Pričaonica priča događa se u našoj knjižnici svakoga ponedjeljka od 17 do 18 sati, za sve mališane predškolske dobi (od 4-6 godina) koji vole slušati priče. Nakon interaktivnog slušanja, poigramo se slovima (izrezujemo ih, bojamo ili ih modeliramo plastelinom), crtamo likove iz priče…


Jezičnu radionicu Što je kaj? u našoj knjižnici vodi umirovljena odgojiteljica, teta Ankica Zubović. Sva zainteresirana djeca predškolske i mlađe školske dobi (od 4-9 godina) koja vole i znaju, ali i ona koja bi željela naučiti delnički govor- mogu nam se pridružiti svakoga četvrtka od 16 do 17,30 sati. Govorimo i slušamo, crtamo, bojamo i dobro se zabavljamo!

I dalje su s nama, u našem prostoru, vrijedne članice udruge Dotepenac iz Delnica. Jednom do dvaput tjedno održavaju kreativne radionice na koje pozivaju sve zainteresirane

MOJA PRVA KNJIGA

Na državnom natječaju Moja prva knjiga za učenike osnovnih škola, a pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, i ove će godine sudjelovati učenice Katarina Petranović (Puž na motoru) i Lea Ljubičić (Proljetna zabava). Natječaj se sastoji u pisanju i ilustriranju vlastite priče, a glavna nagrada je tiskanje najboljih radova koje biraju poznati hrvatski književnici. Organizatori natječaja su Udruga KAlibra i Centar za neohumanističke studije (CNS).
Naša se knjižnica kontinuirano natjecala od 2009.- 2012., s toga u našoj knjižnici možete prolistati slikovnice koje su tiskane na ovom natječaju ranijih godina: Klare Kastner: Sunčica i Plavkica (2010.) i Sarah Butigan: Stvarateljica boja (2012.)

Osim Narodne knjižnice i čitaonice, na natječaj se kandidira i Osnovna škola iz Delnica- njihove tiskane slikovnice pohranjene su u zavičajnoj zbirci u našoj knjižnici: Apolonija Lučić: Pothvat slonice Ružice (2007.), Apolonija Lučić: Legenda o dejuonškem muožku (2007.), Benita Karalić: Pustolovina ptice Žarkice (2007.), Mihael Petranović: Moj zoološki vrt (2008.), Apolonija Lučić: Četiri godišnja doba (2008.), Apolonija Lučić: Čudnovate zgode ovčice Žakline (2009.), Mihael Petranović: Delfin u Delničkom potoku (2009.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Osnivač: GRAD DELNICE ; Status: SAMOSTALNA USTANOVA