Obilježili smo Dan ružičastih majica- Dan prevencije svih oblika vršnjačkog nasilja


DAN RUŽIČASTIH MAJICA- program je prevencije vršnjačkog nasilja, poznatiji kao Pink Shirt Day, obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači. Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi. Inicijativom školskih kolega je na konstruktivan i inteligentan način riješeno sustavno zlostavljanje dječaka, posvećenog podršci liječenju teško bolesne majke. Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili njegovi školski kolege, postale su prepoznatljiv simbol inicijative, i kasnije, međunarodno prepoznate obljetnice.

Dan ružičastih majica nizom aktivnosti obilježen je i na delničkom području, gdje su policijski službenici Policijske postaje Delnice  u sklopu djelovanja  Centra za informiranje i prevenciju grada Delnice (CIP- a), zajedno s partnerima, proveli razne preventivne aktivnosti za učenike, roditelje i građane: u razdoblju od 16. do 24. veljače održano je niz edukativnih predavanja za učenike od petog do osmog razreda osnovnih škola iz Ravne Gore, Broda na Kupi, Mrkoplja, Brod Moravica, Skrada, Delnica i Lokava. Predavanjima je prisustvovalo oko 250 učenika osnovnih škola te 45 učenika trećih razreda Srednje škole Delnice; održana su i dva predavanja za 53 roditelja učenika osnovnih škola iz Skrada i Ravne Gore. Predavanja su održavali policijski službenici Policijske postaje Delnice: Monika Fak, Kristina Lakotić i Andrej Fak, a u nekim školama pridružila im se i pedagoginja prof. Tanja Jakovac- voditeljica Savjetovališta Izvor iz Delnica, prof. Snježana Krizmanić- ravnateljica delničkog Crvenog križa, a u program ovogodišnjeg obilježavanja Dana ružičastih majica uključila se i Narodna knjižnica i čitaonica Delnice, čije su djelatnice- ravnateljica prof. Indira Rački- Joskić i knjižničarka prof. Ivana Pleše, učenicima delničke osnovne i srednje škole predstavile brojnu literaturu s temom vršnjačkog nasilja.

Škole i učenici aktivno su se uključili u obilježavanje Dana ružičastih majica, tako da su mlađi učenici izrađivali plakate na ovu temu, dok su oni stariji na istu temu ispunili anonimnu anketu kako bi se dobila što realnija slika o stvarnom stanju vršnjačkog nasilja u školama delničkog područja.

Valja napomenuti kako su se, u nekim školama, nakon održanih predavanja učenici zbog vršnjačkog nasilja obratili svojim pedagozima, što pokazuje da su ova predavanja zaista ispunila cilj zbog kojeg su i održana. Nadamo se da će, osim što su potaknuli one koji su izloženi vršnjačkom nasilju, pozitivno djelovati i na one koji ga čine.

Osim spomenutih predavanja, 23. veljače, u prostoru Grada Delnica, s ciljem senzibiliziranja građana bio je postavljen info- punkt na temu vršnjačkog nasilja, a u neposrednom kontaktu i razgovoru s građanima na ovu temu podijeljeni su im i promotivni letci.

Kako bi se s ovom problematikom upoznala i što šira javnost, svi navedeni suradnici u ovom programu progovorili su i na Radiju Gorski kotar, u savjetodavno- obrazovnoj emisiji Znanje je moć.

 

 

Osnivač: GRAD DELNICE ; Status: SAMOSTALNA USTANOVA