VELIKI JUBILEJ DELNIČANI OBILJEŽILI 140 GODINA RADA NARODNE KNJIŽNICE I ČITAONICE

Knjižnična tradicija na kakvoj bi pozavidjeli i najrazvijeniji

Ravnateljica Indira Rački Joskić podsjetila je na izniman značaj koji uvijek i u svim sredinama imaju knjižnice kao nositelji razvoja kulture, a Karmen Delač Petković i Željko Laloš sudionike jučerašnje svečanosti proveli su kroz 140-godišnju povijest knjižnice, središta kulturnog života Delnica 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

DELNICE » Četrnaestog listopada 1874. godine tadašnja Zemaljska vlada odobrila je takozvana Pravila za rad Čitaonice u Delnicama, čime je svoj život u najvećem goranskom naselju počela današnja Narodna knjižnica i čitaonica Delnice u čijoj je organizaciji jučer u Radničkom domu Delnice održana središnja svečanost obilježavanja velikih, lijepih i svake pažnje vrijednih 140 godina rada i postojanje knjižnice u Delnicama. Velika obljetnica privukla je brojne ljubitelje knjige i štovatelje rada ove ustanove, i to ne samo iz Delnica, a dodir s prošlošću ostvaren je ne samo kroz program svečanosti, već i pažnje vrijednom izložbom starih knjiga, časopisa i fotografija vezanih uz 14 desetljeća dugu povijest knjižnice. 
    Goste i uzvanike u ime slavljenika pozdravila je sadašnja ravnateljica Narodne knjižnice i čitaonice Delnice, prof. Indira Rački Joskić podsjetivši na izniman značaj koji uvijek i u svim sredinama imaju knjižnice kao nositelji razvoja kulture, a potom je nazočne pozdravio i delnički gradonačelnik Ivica Knežević, naglasivši da je 140-godišnja povijest postojanja knjižnice u Delnicama potvrda u najmanju ruku isto toliko duge potrebe za ovakvim oblikom kulturnog života i druženja. 
    

Preseljenje u Dom OSRH-a

»Ova duga tradicija rada knjižnice u Delnicama ne samo da će biti nastavljena, već i obogaćena, budući da je Grad zajedno s Narodnom knjižnicom krenuo u projekt preseljenja iz sadašnjih prostora koje su prerasli, u novi prostor u Domu OSRH-a«, najavio je Knežević. Čestitke na iznimnoj obljetnici nazočnima je uputio i primorsko-goranski dožupan Petar Mamula istaknuvši da ovako dugu tradiciju postojanja knjižnice nemaju ni znatno bogatije i danas razvijenije sredine. 
    Središnji dio jučerašnjeg osvrta na 14 desetljeća knjižnice u Delnicama bila je priča o povijesti druženja Gorana i Delničana s knjigom, a počela ju je dr. sc. Karmen Delač-Petković predavanjem »Povijest knjižnica Gorskoga kotara« da bi nakon toga o zanimljivim detaljima iz povijesti rada delničke knjižnice govorio proučavatelj delničke povijesti Željko Laloš, a život i rad knjižnice u razdoblju od 1953. pa do danas predstavila je na kraju tog dijela programa sadašnja ravnateljica prof. Indira Rački Joskić. 
    

Niz događanja


Po završetku višesatnog programa gosti su uz vodstvo Željka Laloša obišli neke od lokacija na kojima je u proteklih 140 godina djelovala delnička knjižnica, a završno druženje upriličeno je u sadašnjim prostorima Narodne knjižnice i čitaonice. Jučerašnja priredba bila je tek prva u nizu manifestacija kojima će u tijeku ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige biti obilježena 140. obljetnica postojanja delničke knjižnice. Tako će već ove srijede u 11 sati u Radničkom domu gostovati Gradsko kazalište Rijeka s lutkarskom predstavom »Snježna kraljica«, 7. studenog u Radničkom domu bit će priređen književni susret s najmlađim delničkim autorima slikovnica, a 14. studenoga u obilježavanje će se uključiti i Matica hrvatska Ogranak Delnice u čijoj će organizaciji u 17 sati biti pod nazivom »Goranski idiomi« održan okrugli stol na temu goranskih govora, na kojem će sudjelovati dijalektolozi s područja Gorskoga kotara, profesori hrvatskoga jezika i književnosti goranskih osnovnih i srednjih škola te voditelji literarnih, novinarskih i scenskih družina osnovnih i srednjih škola.

Darovi najstarijim članovima 
    
    Priču o gotovo stoljeće i pol druženja s knjigom svojim su nastupima uljepšali učenici Osnovne glazbene škole Ive Tijardovića iz Delnica, a darovima i priznanjima od srca nekadašnjim djelatnicima te najstarijim članovima zahvalila se u ime sadašnjih uposlenica knjižnice ravnateljica Indira Rački Joskić.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Osnivač: GRAD DELNICE ; Status: SAMOSTALNA USTANOVA