Vrijeme godišnjih odmora praćeno, na žalost, i strogim epidemiološkim mjerama, omogućuje nam puno više vremena provedenog u dobrom društvu- s dobrom knjigom. Ovo je jedinstvena prilika da, obzirom na vlastite čitateljske interese, sve naslove koje smo tijekom godine željeli pročitati, a nismo za to imali vremena, potražimo u našim knjižnicama, jer- dobra je knjiga na popisu neizostavne prtljage koju nosimo na godišnji odmor.

Da je tome tako, uvjeriti se možete na stranicama našeg e-kataloga.
U vrijeme korone i godišnjih odmora traži se knjiga više, što nije nikakav problem obzirom na veličinu fonda- 1050 članova knjižnice ima na raspolaganju preko 36 000 knjiga, dvjestotinjak jedinica audiovizualne  građe, a nudimo i e- knjige. Unatoč otežanim uvjetima rada knjižnica, novi se naslovi nabavljaju kontinuirano, a pojačan je priliv knjiga i zahvaljujući otkupu Ministarstva kulture i  medija

Svojom djelatnošću zadovoljavamo potrebe korisnika 55 naselja na području Grada Delnica, ali i drugih goranskih mjesta, kao i užeg riječkog područja. U vrijeme godišnjih odmora tridesetak članova koji svoj godišnji odmor provode u goranskom ugodnom zelenilu, ili pak vikendaši, usluge knjižnice koristi gotovo isključivo u ljetnim mjesecima, prezadovoljni zbog činjenice da poznate uspješnice koje u knjižnicama velikih gradova čekaju mjesecima, u delničkoj  knjižnici mogu posuditi bez čekanja, što njihovo ljetovanje svakako čini još ugodnijim. 

Vruće ljetne mjesece uvijek prati povećani interes za lakše beletrističko štivo pa se već uobičajeno traže (obiteljske) drame, ljubavni i povijesni romani i trileri, naročito psihološki, ali i novi naslovi popularne psihologije (self- help literatura).

Ženskom dijelu knjiške zajednice najomiljenija je američka književnica Kristin Hannah, kojoj je svjetski uspjeh donijela toplina i neposrednost njenih priča (obiteljskih drama) i uvjerljivo psihološko portretiranje likova. Na novi naslov Moja Aljaska čeka se strpljivo na listi rezervacija, kao što je bio slučaj sa svim njenim prethodnim uspješnicama (Zimski vrt, Boje istine, Posljednji ples leptira, Slavujeva pjesma, Ulica krijesnica i njen nastavak– Kao zvijezda u noći). Slične su tematike i vrlo čitani romani Nošeni vjetrom, Ruže, Titani i Somerset američke autorice Leile Meacham koju po čitanosti prati engleska autorica svjetske hit- trilogije Tu sam pred tobomJojo Moyes.

I dalje se čita serijal Genijalna prijateljica, talijanske (svjetske!) književne senzacije pod pseudonimom- Elene Ferrante.
Popularni su i naslovi prema kojima su snimljeni filmski ostvaraji, uz Genijalnu prijateljicu: Male žene, Naše duše u noći, Male laži, Sluškinjina priča, Igra prijestolja

Najveći dio i ženskih i muških čitatelja ipak ponajviše čita trilere- izdvajamo australsku autoricu Jane Harper (serijal: Suša, Sila prirode, Izgubljeni čovjek),  englesku autoricu psiholoških trilera Ali Land (Ja dobra, ja zla), Helen Fitzgerald (Plač); uvijek su traženi i novi naslovi poznatih i omiljenih u žanru kriminalističkih romana: Lee Child i Lars Kepler.

Vrlo se rado čita i literatura iz područja psihologije i medicine: psihijatra i psihoterapeuta Jorgea Bucaya i medicinskog medija Anthonyja Williamsa.

Od zanimljive publicistike čita se Mudrost vukova prirodoslovke Elli H. Radinger i sjajan priručnik za razumijevanje međunarodnih odnosa koji objašnjava geopolitičku stvarnost današnjice U okovima geografije novinara Tima Marshalla.

Hit- knjiga i dalje su Danci i stranci, memoarski eseji, dnevničke priče, u kojima zagrepčanka Kristina Wolsperger Danilovski opisuje svoje trogodišnje iskustvo života, rada i svakodnevice u glavnom gradu Danske, Kopenhagenu.

Čita se Moja borba, autobiografska serija romana norvežanina Karla Ove Knausgårda koji pokrivaju njegov privatni život i razmišljanja, čiji se nastavci uvijek s nestrpljenjem iščekuju…

Dokaz da se kvaliteta cijeni i nikad ne blijedi jesu stari romani koji se uvijek traže, po preporuci onih koji puno i već dugo čitaju, stoga su i dalje traženi naslovi: Vrijeme između krojenja, Vinogradar, Nesalomljivi, Vrata suza, Sobaričina kći, Angelin prah, Otok, Dobar otac, Kći trgovca svilom, Sarin ključ…

Čitači koji traže preporuku knjižničarki nerijetko uzmu roman novije domaće produkcije, i otkriju bogato još neistraženo im područje novije hrvatske književnosti koju uporno nudimo, što i zaslužuju naši izvrsni: Đurđica Stuhlreiter, Ivana Šojat, Maja Ručević, Mihaela Gašpar, Ivana Bodrožić, Marina Šur Puhlovski, Nastja Kulović, Ivica Prtenjača, Zoran Žmirić… Naša je preporuka uvijek: čitati prije svega- hrvatsko!

Od hrvatskih naslova najtraženiji su Rastanci pokojneMani Gotovac, Priče o samoći Mire Gavrana, Nevidljiva žena i druge priče Slavenke Drakulić te Serijal o Lujzijani Bartola Fuchsa, čija se radnja događa u Gorskom kotaru.

Velik je interes Gorana i za noviju zavičajnu književnu produkciju: Tajne Kupe Emila Crnkovića, Povijesna cestovna vozila Gorskoga kotara autorskog dvojca Pleše- Laloš te za monografiju Nade Glad o našem goranskom radiju.

Interesi mlađih čitatelja fokusirani su ovoga ljeta za serijal Jeffa Kinneya Gregov dnevnik te romane Davida Walliamsa koji su spoj crteža i teksta, omiljene im forme.

Mladi najčešće posuđuju romane serijala Poslije svega Anne Todd po kojem je snimljen i film.

Unatoč ovom nesretnom vremenu u kojem smo se svi našli, ne nedostaje nam razgovora s našim korisnicima o pročitanim knjigama. Ipak, nedostaje nam planiranih susreta s književnicima u  okviru programa Dodir riječi; odgodili smo druženje s Nastjom Kulović, Đurđicom Stuhlreiter, putopisno predavanje Krunoslava Raca… Nedostaju nam najmlađi na radionicama, pričaonicama; nedostaju školarci…

Nadamo se uskoro nadoknaditi sve propušteno u novoj knjižnici- pred vratima smo preseljenja!

Bogat fond kojim raspolažemo tek ćete moći uistinu upoznati na policama nove knjižnice, koje neće biti ni tako visoke ni pretrpane kao što su sada i ovdje, u skučenom prostoru kojeg smo davno prerasli, i građom i programskim aktivnostima.

Naša je knjižnica na pragu novog života- novi će prostor donijeti i nove programe i nove ljude- nove korisnike.

Skip to content