Jesi li znao da postoje dobri prijatelji i prijatelji koji nisu dobri za tebe? Ponekad stvari mogu uredno započeti, ali s vremenom mnogo toga, npr. povjerenje, ravnoteža i osjećaj jednakosti nestanu. To je trenutak kad se potrebno povući i odlučiti što će biti s takvim odnosom. Knjiga tematizira problem posesivnih i ljubomornih prijatelja, a na kraju knjige nalazi se vodič za roditelje.

Jeste li se ikad zapitali jesu li svi ljudi ,,sa društvenih mreža” zaista takvi kakvima se čine? Tako je lako stvoriti sliku o sebi koja uopće ne mora biti istinita – dovoljno je stati ispred kamere i nasmiješiti se! Tako je i Ivana stvorila sliku osobe koja uopće nije ona. Jedno joj je vrijeme to bilo zabavno, ali kad je počelo vladati njezinim životom, nije se više osjećala dobro. Pomislila je: ,,Možda biti „obična“ i nije tako loše!” Knjiga tematizira problem lažnog predstavljanja na društvenim mrežama, kako se lako postane nesiguran i potpadne pod utjecaj konstantnog traženja potvrde “da si cool”. Na kraju knjige nalazi se vodič za roditelje.

Znaš li što je vršnjački pritisak te koliko je ozbiljan i poguban? Djevojka iz ove priče iskusila ga je u 6. razredu kad su je jednog dana za vrijeme ručka ,,cool djeca” pozvala da s njima sjedne za stol. U početku je zbog toga bila uzbuđena i osjećala se bolja od drugih. Međutim, nakon nekog vremena stvari su se promijenile. Tjerali su je da ogovara druge, da o njima laže i jedna si je djevojka zbog toga naudila. Knjiga tematizira problem pripadanja grupi, strah od odbacivanja i pritiska između vršnjaka. Na kraju knjige nalazi se vodič za roditelje.

Ovaj višestruko nagrađivan strip ilustratorice i stripašice Marie Stoian fokusiran je na sveprisutnu problematiku seksualnog nasilja (od seksualnog uznemiravanja, zlostavljanja, pa sve do silovanja). Sastoji se od dvadeset priča koje su većinom poslane anonimno internetom dok su neke odrađene u obliku intervjua. Svaka je priča oblikovana drukčije pružajući žrtvama jedinstven glas koji im je bio nerijetko utišan, a priče progovaraju i o nasilju nad djecom, nad muškarcima, ali i među istospolnim parovima.

Treći roman za mlade riječke autorice (Stavit ću te na Facebook, Od Zemlje do Mjeseca) donosi priču o odrastanju i svim izazovima koje ono donosi. Mija i Lea žive u Rijeci i najbolje su prijateljice oduvijek – isti vrtić, ista škola, ista klupa. Na samom kraju osnovne škole njihovo prijateljstvo naći će se na kušnji. Može li se zbog prijateljstva prijeći preko ljubomore, lažne optužbe i izdanog povjerenja? Kako znati tko ti je pravi prijatelj? Uz problematiku odrastanja autorica se dotiče i nekih problema iz svijeta odraslih poput posljedica ostanka bez posla i borbe s teškim bolestima i ovisnostima.

Iz serije o trkačkom timu autora Jasona Reynoldsa stiže nam drugi dio, ovoga puta o Patini, odnosno Patty, najbržoj trkačici u timu „Branitelji“. Mnogo je razloga zašto je tako brza i zbog čega trči. Da djeci koja joj se podruguju u otmjenoj novoj školi koju pohađa pokaže da će ona jednom uspjeti. Da sebi dokaže da je u nečemu odlična i da si ojača samopouzdanje koje joj je potrebno u susretu s novom okolinom, itd. No pritisci se gomilaju, a s njima i napetost. Hoće li se Patty uspjeti dokazati? Može li svladati predrasude okoline i svoje vlastite? Može li u najvažnijem trenutku biti najkoncentriranija? Je li spremna i dovoljno snažna da sve ostavi za sobom?

Skip to content