Knjigu Težnja za slobodom riječke magistrice prirodnih znanosti, donedavno naše sugrađanke Mirte Mataije će u petak, 31. siječnja 2020. u 18 sati u Narodnoj knjižnici i čitaonici Delnice, uz autoricu, promovirati i gđa Shura Dumanić iz izdavačke kuće Shura publikacije, gđa Sonja Dragičević, autoričina učiteljica hrvatskog jezika iz osnovne škole koja je imala važnu ulogu u pisanju ove knjige, kako stručnu- kroz lekturu, tako i motivacijsku te Marinko Krmpotić, prof. i novinar.

Mirta Mataija: Težnja za slobodom (Shura publikacije, Opatija 2019.)

„Na natječaju edicije underGrad, Rijeka 2019! roman Težnja za slobodom, riječke magistrice prirodnih znanosti Mirte Mataije, izabran je kao najbolji rukopis među neobjavljenim pristiglim tekstovima.

Težnja za slobodom u svojoj je osnovi autobiografski literarni zapis o odrastanju i traženju same sebe, isprepleten- kako tracima nostalgije, tako i esejističkim pristupom promišljanju o mjestu i ulozi pojedinca u čudu koje se život zove. Uz to, autorica nam kroz prizmu iznošenja iskustava vlastitog odrastanja nudi i dokumentarističke, realne trenutke dramatičnih povijesnih trenutaka raspada jedne i stvaranja nove države, kao i svega lošeg i dobrog što je ta povijesna prekretnica donijela u naše živote.

Prvom dijelu svoje knjige, poglavlju Zbogom, osnovna školo! autorica je dodala i podnaslov Fragmenti, a baš se ta odrednica upotrijebiti može i za sve ostale dijelove ove zanimljive knjige. Naime, Mirta Mataija nastoji oživljavanjem i literarnom obradom pojedinih epizoda iz djetinjstva, osnovnoškolskog razdoblja, gimnazijskih dana, studiranja te prvih iskustava mlade profesorice matematike, prenijeti priču o svom životu pri čemu se ne zaustavlja samo na onim dijelovima koji svakodnevicu čine kroz suživot s drugim ljudima, već se itekako dotiče i misaonog, duhovnog i emocionalnog svijeta sebe kao osobe.“…

(Marinko Krmpotić)

Skip to content