Nositelj projekta: Gradsko društvo Crvenog križa Delnice
Partner: Savjetovalište Izvor Delnice
Suradnici: Srednja škola Delnice, Gradska knjižnica Janet Majnarich Delnice, OŠ Delnice, OŠ Vrbovsko
 
 
Knjiga Hod po rubu, autorica Rosie Kugli i Marijane Pleše – još je jedna dobra, poučna i „funkcionalna“ knjiga za mlade.
 
Ova knjiga društveno je angažirana – govori o maloljetničkom kriminalu uz vrlo slikoviti prikaz koliko malo je ponekad potrebno mladom čovjeku da „skrene s puta“ i nađe se u svijetu koji, zapravo, nije njegov i kako se teško izvući s takvog puta, unatoč želji i nastojanjima.
 
Kroz priču koja uvjerljivo predstavlja i kako životne okolnosti mogu „pogurati“ mlade na destruktivan i samodestruktivan put, vodila nas je prof. Jasminka Lisac, a nagradni kviz u Kahootu pripremili su sami učenici (maturanti gimnazijalci i 3. ekonomisti), uz sjajan prikaz knjige u kojoj je predstavljeno i licemjerje našeg društva i sustava, koji bi trebali pružiti pomoć onima koji nemaju jednake životne šanse kao ostali članovi društva. A koje to, u velikom dijelu – ne čini. A zatim – nemilosrdno kažnjava.
 
Pitanja koja se provlače kroz ovu knjigu su – tko je tu zapravo nasilnik? Kako nasilje i kriminalitet počinju? Tko šalje krive poruke našim mladima i nama odraslima, kroz svoje postupke?
 
Kroz priču je predstavljena i svijetla strana, suosjećajnost i ljubav koji se ipak pojavljuju kroz odgovorne pojedince…
 
Pisana vrlo pitko, autentičnim jezikom mladih, priča je potresna, ali i poučna. Upravo zbog toga ova knjiga je „funkcionalna“ i pogodna za rad i raspravu s mladima, kako bi, kroz literaturu, naučili biti kritični, proširili sliku. Ali, i kako bi naučili biti i suosjećajni tamo gdje to ljudskost nalaže.
 
Knjiga budi niz emocija, a emotivno pamćenje jedno je od najboljih načina usvajanja znanja.
Skip to content