Svi ste pozvani
na predstavljanje
nove knjige

MILANA MAJEROVIĆA-STILINOVIĆA
Srce mog medvjeda
(20.6.2023. (utorak) u 18 sati)

Milan Majerović-Stilinović, autor knjige Što sam naučio na planini, zove nas na novo putovanje, nadahnuto stvarnim životima i ljepotama naše „terre incognite“, „Hortusa diabolicusa“, „zelenog srca Hrvatske“, na kojem ćemo „zaći dublje, i zadržati se duže.“

Nova knjiga Milana Majerovića – Stilinovića, roman Srce mog medvjeda, saga je o Gorskom kotaru i prirodi; roman inspiriran Gorskim kotarom, Risnjakom i životom „šumskog pustinjaka“ Marka Turka.

Penjući se na Veliki Risnjak jednom od staza iz Crnog Luga, vjerojatno ste naletjeli na Markov brlog. Info tabla postavljena na tom mjestu navodi šture informacije o osobi po kojoj je mjesto dobilo ime. Milan Majerović-Stilinović istražio je činjenice iz života Marka Turka i, ispričavši romansiranu priču o njegovom životu, ispisao je odu divljini Gorskog kotara, njegovim starosjediocima i njihovom načinu života od polovice 19. do polovice 20. stoljeća, ali i odu prirodi općenito.

„Lutalica i prostranstvo, zov i odaziv. Ali i sumnje, i pitanja. Koju cijenu plaćamo poželimo li biti slobodni, pokušamo li sa šumom i planinom odista živjeti, a ne samo prolaziti njima?
I koliko će naša sloboda stajati one koje volimo?”
(Roman Simić, urednik knjige)

“Romanom Srce mog medvjeda Milan Majerović-Stilinović zašao je na put planinske književnosti, žanra vrlo rijetkog u ovdašnjoj kulturi. I ondje se odlično snašao. Riječ je o sagi o Gorskom kotaru i o prirodi, koja će se dugo i rado čitati.” (Edo Popović)

Milan Majerović-Stilinović (Zagreb, 1972.), poznat i kao „čovjek koji je po planinama ostavljao knjige“, diplomirani je novinar s dugogodišnjim iskustvom u brojnim televizijskim, radio i internetskim medijima. Od 2013. radi kao glasnogovornik Hrvatskog društva skladatelja (HDS) i njegove stručne službe ZAMP.

Početkom 2019. godine pokrenuo je javni Facebook blog Što sam naučio na planini koji je postao osnova za njegovu prvu i istoimenu knjigu, objavljenu u srpnju 2020. godine. Knjiga inspirirana prostorom i doživljajem planine donosi 50 kratkih priča s jakom autobiografskom notom. Pozitivne recenzije vodećih hrvatskih književnih kritičara rezultirale su autorovim sudjelovanjem na Festivalu svjetske književnosti, Festival europske kratke priče i drugim događanjima. Audio izdanje knjige, u kojem sâm autor čita svoje priče uz klavirsku pratnju Mateja Meštrovića, objavljeno je u okviru aplikacije Book & Zvook 2021. godine.

Idejni je začetnik i suorganizator Festivala knjiga i planina u Samoboru – Brdo knjiga.
Njegov prvi roman, Srce mog medvjeda, nadahnut je stvarnim životima i ljepotama Gorskoga kotara.

Skip to content