Snažna je to riječ koja budi razne asocijacije i promišljanja; željno je prizivamo kada razmišljamo o životu u boljem, odgovornijem i humanijem društvu, no kada je riječ o mijenjanju vlastitih navika i preispitivanju zacrtanih vrijednosti, ovaj pojam često u nama budi otpor i oklijevanje.

Između nas i promjena koje su se dogodile, kao i onih koje tek želimo vidjeti, često se nalazi upravo- knjiga.

U Noći knjige 2020. stoga želimo istražiti kolika je njezina snaga i utjecaj kao pokretača mogućih promjena. Koje su knjige potaknule pozitivne promjene u svijetu? Čime su nas inspirirale? Što smo iz njih naučili? Na koji su način utjecale na čovjeka i kako su mijenjale njegov život, navike i vrijednosti? Koje nas knjige danas nadahnjuju na promjene?
I, konačno, kakve bi knjige valjalo pisati za svijet u kojem želimo živjeti?

S dubokim osjećajem odgovornosti za knjigu, koja se i sama nezasluženo našla na popisu ugroženih vrsta, ovogodišnju manifestaciju posvećujemo moći i utjecaju koji joj neosporno pripadaju, uz poruku: Knjige mijenjaju svijet.
Svi koji čitaju, to znaju.

Noć knjige obilježava se ove godine u izmijenjenim uvjetima- u sferi virtualnog.

Narodna knjižnica i čitaonica Delnice uključuje se i u ovu Noć knjige, u eteru Radija Gorski kotar, u srijedu u 15 sati, u redovitom terminu naše radijske emisije Čitateljski kutak.

Kao da je baš za ovu prigodu nedavno na policama naše knjižnice našla mjesto velika, prelijepa, bogato ukoričena i ilustrirana knjiga- KNJIGE KOJE SU PROMIJENILE POVIJEST (Mozaik knjiga, 2019.); obimna sadržajem, zaslužuje biti predstavljena u našim emisijama tijekom svibnja.

Skip to content