Pozivamo Vas na književni susret s
poznatom hrvatskom književnicom –

Ivana Bodrožić
predstavlja roman Sinovi, kćeri

ČETVRTAK,
24. ožujka 2022.
18 SATI

Susret moderira Marinko Krmpotić.

Radujemo se zajedničkom druženju!

O autorici

Ivana Bodrožić rođena je 1982. godine u Vukovaru.

Zbirka poezije Prvi korak u tamu (2005.) nagrađena je na Goranovom proljeću Goranom za mlade pjesnike. Za istu zbirku dobila je nagradu Matice hrvatske Kvirin za najbolju pjesničku zbirku autora do 35 godina.

Roman Hotel Zagorje dobitnik je nagrada Josip i Ivan Kozarac (Povelja uspješnosti); Kočićevo pero, Kiklop (najbolje prozno djelo u 2010. godini). U dramskom kazalištu Gavella postavljena je predstava Hotel Zagorje koja je dobila Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju predstavu 2020. g.; 2013. g. dobivena Nagrada Prix Ulysse (Francuska, Korzika) za najbolji debitantski roman s područja Mediterana.

Poeziju je objavljivala u raznim književnim časopisima (Vijenac, Quorum, Poezija…) te bila uvrštena u antologiju suvremene hrvatske poezije Utjeha kaosa Miroslava Mićanovića, kao najmlađa autorica. Pjesme su joj prevođene na razne europske jezike.

Objavila je i zbirku pjesama Prijelaz za divlje životinje (2012.), kolumne Za što sam se spremna potući (2013.), zbirku priča 100% pamuk (2014.).

Roman Rupa (2016.) je na Zagreb Book Festivalu po izboru publike proglašen je najboljim kriminalističkim romanom recentne domaće književne produkcije (nagrada Balkan Noir za 2017.), a engleski je prijevod tog romana uvršten na listu najboljih međunarodnih kriminalističkih romana 2021. godine prema izboru američkog portala specijaliziranog za žanrovsku književnost CrimeReads.

2017. je objavila još jednu zbirku pjesama – In a sentimental mood te slikovnicu Klara Čudastvara (2019.).

Za roman Sinovi, kćeri (2020.) dobila je nagradu Meša Selimović za najbolji roman na jezičkom prostoru Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Roman je nagrađen i mirovnom nagradom Krunoslav Sukić.

Njene su knjige prevedene na dvanaest jezika (engleski, njemački, francuski, talijanski, češki, danski, španjolski, makedonski, bugarski, slovenski, mađarski, turski), objavljene u trinaest zemalja, a u SAD-u su objavljeni romani Hotel Zagorje i Rupa.

Osim pisanja proze i poezije, vodi književne radionice kreativnog pisanja u Centru za kreativno pisanje, na različite načine surađuje s drugim umjetnicima iz polja književnosti i kulture te predaje kao gostujuća predavačica na European Center for the Study of War and Peace u Zagrebu.

Skip to content