Janet Majnarich

(Delnice, 1922. – Vancouver, 2011.)

Osmogodišnja Janet Majnarich 1930. g. s majkom Josipom odlazi u Kanadu, gdje im je otac Tom osigurao bolji život.

Po ocu Nežičina, po majci Jakšova, učiteljica engleskog i francuskog jezika, rođena je u Delnicama, u braku Toma i Josipe Majnarich.

Ostat će upamćena po rijetkoj plemenitoj obiteljskoj gesti: oporučno je, naime, svome rodnom gradu Delnicama i njegovim stanovnicima, ostavila svu svoju životnu / obiteljsku ušteđevinu.

Darovana sredstva većinom su plod načina života i rada Janetinog oca, Toma Majnaricha, inače priučenog drvodjelskog radnika (cimermana) u Kanadi, u koju je u vrijeme iseljeničke krize došao raditi i gdje je stekao status iznimno cijenjenog majstora. Vrijedan se Delničanin uključio u posao te uskoro našao puni smisao svoga opstanka u novoj sredini.

1930. došle su za njim i supruga Josipa i osmogodišnja jedinica Janet. Supruga će preuzeti kućanske poslove, Janet će svoj radni vijek provesti poučavajući svoje učenike.

Otac Tom je rano, odmah nakon navršene pedesete godine, otišao u mirovinu da bi na zemljištu do svoje obiteljske kuće, izgrađene u pokrajini Quebec, uredio farmu i nastavio graditi i prodavati gotove kuće.

Rukovođen jednostavnom filozofijom svoga načina života – raditi da bi opstao, stvorio je obrazac sigurne egzistencije, a stvorenu dobit ulagao je u dionice raznih kompanija pokazujući pri tom i zavidnu spretnost i znanje ulagača. Sve je financijske transakcije obavljao sam, i na taj način stvarao dodatni obiteljski kapital.

Skroman obiteljski način življenja rezultirao je imetkom kojeg će u nasljedstvo dobiti jedinica mu, Janet. Ona će pak, poslije smrti roditelja, nastaviti život u Kanadi, pomažući potrebitima.

Rodne je Delnice Janet posjetila u dva navrata: 2000. godine, prvi put i 2004. godine, kad je potpisala ugovor o gradnji doma za starije osobe u Delnicama. Na to ju je ponukala svojevremena čeznutljiva izjava oca Toma kako će jednom, od svoje ušteđevine, u Delnicama izgraditi dom za starije osobe, kakvi postoje u Kanadi.

Prijedlog, odnosno odluku za utrošak sredstava, sročen kroz oporuku, pomogao je donijeti pok. Janet – (dipl. ing.), mladi Tomov suzavičajnik, koji je imao sličan životni put u kanadskim daljinama, a kojeg će nasljednica Janet imenovati izvršiteljem svoje oporuke.

Zahvaljujući upravo gosp. Vilimu Smiljaniću, kao i njegovoj supruzi, prof. Miri Polić – Smiljanić, koji su je posjećivali i u domu za starije i bili uz nju kad se rastajala sa životom – ona je ispunila očevu želju; tako obiteljska ušteđevina nije završila u tuđini, nego se podijelila između rodbine i zajednice u Delnicama.

Janet je umrla u 89-oj godini života. Pokopana je u Vancouveru.

Delničani, i svi oni koji će se služiti sredstvima donacije pok. Janet Majnarich i njene obitelji, izražavaju trajnu zahvalnost obitelji Janet Majnarich i izvršiteljima oporuke, gosp. Vilimu Smiljaniću i gosp. Tomu Duševiću.

Gradska knjižnica danas nosi ime Janet Majnarich, u zahvalu i spomen.

Ova Ustanova u kulturi zauvijek će ostati simbol neraskidive veze i neutažene čežnje za povratkom obitelji Majnarich u rodni kraj.

Gradska knjižnica
Janet Majnarich Delnice
Radićeva 3, Delnice

tel:
051 / 812 - 430

Radno vrijeme:

pon - sri - pet
08:00 - 18:00
(radionice za djecu 18:00-19:00)

utorak - četvrtak
08:00 - 15:00

subota:
09:00 - 12:00

Ljetno radno vrijeme
(1.7. - 31.8.):

pon - sri - pet
13:00 - 19:00

utorak - četvrtak
08:00 - 14:00

subota:
09:00 - 12:00

Skip to content