Mitska planina VELEBIT katedrala je hrvatske prirode gdje je površina zaštićene prirode veća nego sva ostala zaštićena područja u Hrvatskoj zajedno.

Mitskoj planini u Hrvata – Krunoslav Rac, autor dviju (foto)monografija (Velebit : iskustvo planine, 2010.; Zemlja vuka i vjetra, 2014.), vrstan fotograf prirode i opušteni reporter iz svjetova bez asfalta, prilazi na poseban način; za njega je ona jednako sveta i moćna u svom podnožju uronjenom u more kod Svetoga Jurja koliko i na Zavižanu, s kojeg pucaju vidici po Jadranu.

Taj cjeloviti pristup, u kojem su svaka staza, udolina i vrh, travka i biće tek dijelovi velikog živog organizma planine, Krunoslav Rac zadržava u svakom kadru i pri svakom koraku, koji često grabi izvan ucrtanih planinarskih staza.

Iz njegova portfolia pred gledatelja iskaču medvjedi, vukovi, poskoci zatečeni u stanju blagoslovljene netaknutosti, ali autor je i te kako svjestan da je to odavno prestao biti svijet divljine.

Rac zna da planina bez čovjeka nije potpuna, pitanje je samo zna li to onaj koji se penje, ili ga vrhovima nosi tek želja da zabije zastavicu sa svojim imenom. U tom smislu ovo je knjiga za koju puno više od mišića, pluća otpornih na svježi, hladan zrak, dobrih gojzerica i cepina treba srce- veliko k’o planina.

Radujemo se Vašem dolasku!

“Svatko od nas bi trebao”, kaže Krunoslav Rac,”naći prirodu u sebi jer ona je srž našega bića. Tada ćemo biti skromniji ljudi s manje potreba za posjedovanjem i konzumacijom. Kako naći tu prirodu u sebi? Dođite na Velebit.”

Skip to content