Tridesetak delničkih srednjoškolaca (2.a i 4.a.) jučer je u knjižnici sudjelovalo (uz Dane medijske pismenosti) na tribini na temu:FAKE NEWS (lažne vijesti).
 
Cilj tribine bio je, kako je u uvodu istaknula organizatorica i moderatorica, prof. Jasminka Lisac, kroz primjere iz prakse i razgovor s novinarima otkriti na koji način se stvaraju vijesti, kakav je sustav informiranja javnosti i medijske industrije općenito, što su to lažne vijesti (fake news) i kako se braniti od upliva lažnih vijesti… Sve je to vrlo bitno mladima koji su, više no ikada ranije, vezani uz društvene mreže i digitalnu tehnologiju, pa su i najidealniji za iskorištavanje i nametanje najrazličitijih ideja i stavova.
 
Na ta, ali i mnoga druga pitanja, kroz osamdesetak minuta razgovora govorili su Marinko Krmpotić, novinar Novog lista, Davor Pleše, bivši radijski voditelj na RGK, Danijela Mihelčić, novinarka i radijska voditeljica na RGK te direktorica RGK Barbara Renka.
 
Uvod u ovu tribinu bio je kratki dokumentarac BBC-ja koji je 1. travnja objavio film o pingvinima koji lete… Naravno, pingvini ne mogu letjeti, ali je činjenica da je taj dokumentarac tako dobro napravljen da su mnogi, koji ne znaju osnove o toj životinjskoj vrsti u to povjerovali!
 
Naravno, plasmanom ovog dokumentarca u javnost na Dan šale (1. travnja), BBC je želio i uspio skrenuti pažnju na sve očitiji problem lažnih vijesti, o čemu su i svoja osobna iskustva delničkim srednjoškolcima prenijeli nazočni novinari.
 
Zaključak ovog zanimljivog druženja srednjoškolaca i novinara jest:
JEDINA BRANA LAŽNIM VIJESTIMA ILI BILO KOJEM DRUGOM OBLIKU MANIPULACIJE SMO – MI SAMI;
PRIHVAĆAMO LI SVE BEZ PROVJERE, BEZ ZDRAVOG ZRNA SUMNJE – PRETVORIT ĆEMO SE U ONO ŠTO ONI, KOJI IH ŠALJU, I ŽELE: U „KRDO“ POSLUŠNIH OVACA KOJI ČINE SVE ŠTO IM „VIJESTI“, PORUKE I REKLAME SUGERIRAJU…
 
Kako je jedna od odrednica ovogodišnje Noći knjiga upravo kako se obraniti od pseudočinjenica i lažnih vijesti, na taj način obilježena je i Noć knjige u kojoj delnički srednjoškolci redovno sudjeluju.
Skip to content