Jučer smo, 23.04., u prostoru delničke knjižnice dobili niz vrijednih informacija i stekli nova znanja o raku debelog crijeva. „Što je dobro znati o raku i zašto“ informirala nas je onkologinja Ira Pavlović-Ružić, dr.med., predsjednica Lige protiv raka PGŽ.

Rak debelog crijeva zauzima prvo mjesto po pojavnosti i drugo mjesto po smrtnosti od zloćudnih novotvorina. Grafičkim prikazima i jednostavnim rječnikom, dr. Ira je prezentirala rast debelog crijeva, načine na koje se ova zloćudna tvorevina širi, kako se liječi. Naglasila je da se terapije i načini liječenja od čovjeka do čovjeka razlikuje, da se primjenjuje individualna terapija i da svaki organizam reagira drugačije.
Predavanje je zaključila porukom da se ova vrsta raka može prevenirati i uspješno liječiti ako se otkrije na vrijeme.

Pozvala je građanstvo da se odazovu na poziv Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

Kroz preventivni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva pozivaju se muškarci i žene u dobi od 50. do 74. godine da pošalju uzorak stolice, kako bi se mogla testirati na (okom nevidljivu) krv.
Svojim sudjelovanjem, građani pomažu ne samo sebi već i medicinskom osoblju u uspješnom liječenju i izlječenju ove bolesti.

Sudeći po reakcijama prisutnih, i po završetku predavanja neformalnim razgovorom prisutnih, predavanje je bilo zanimljivo i poučno. Sudionici su i dobili obrazovno–promotivne materijale o navedenim temama.

Organizatori:

  • Liga protiv raka Primorsko – goranske županije
  • Liga protiv raka Delnice
  • Gradsko društvo Crvenog križa Delnice
Skip to content