Tjedan dobre dječje knjige - 9.4.

Divota prašine- izložba najdražih knjiga djetinjstva

Pozvali smo sve Vas da se prisjetite knjige koja je obilježila vaše odrastanje…

… uronite u trenutak djetinjstva…

Zastanite pred izlozima naše knjižnice; u njima je izložba sjećanja, višegeneracijskog putovanja kroz vrijeme- dječje knjige koje su obilježile naša odrastanja…


Pssst… čitamo priču u DV „Hlojkica“

U Tjednu dobre dječje knjige bili smo malo i „u gostima“: u osnovnoj školi I. G. Kovačića, na Radiju Gorski kotar, a za sam kraj ostavili smo one najslađe: polaznike DV „Hlojkica“.

Nismo ih željeli uplašiti Grickom, čudovištem koje gricka knjige; pričom koju smo čitali na radiju i našim pričaonicama u knjižnici…

Kako se 7.travnja obilježava Svjetski dan zdravlja, našim odabirom priče željeli smo spojiti ugodno s korisnim, stoga smo u goste poveli Ješka, koji već dugo živi u našoj knjižnici- pročitali smo zajedno priču Kako je Ješko pobijedio prehladu. Popularizirali smo knjigu i čitanje i educirali: ukazali na važnost očuvanja zdravlja.

Čitanje ove edukativne slikovnice izvrstan je način prevencije, prije svega, štetne i sve masovnije uporabe lijekova, osobito antibiotika, u svih, a osobito u djece. Pokušali smo zajedno osvijestiti da antibiotik nije čarobna tableta za sve; mnoge se lakše bolesti, kao što je prehlada i sl., mogu izliječiti na jednostavan način.

Pri završetku druženja s Ješkom svi su, kao i svakoga dana, dobili obilje svježega voća, kako bi, kako sami kažu: „… bili zdravi!“. Znaju naši maleni kolika je važnost zdrave prehrane pri stvaranju i jačanju imuniteta, čime sprečavamo bolesti…

A da ne bi zaboravili čuvati svoje zdravlje na putu odrastanja- pobrinut ćemo se i mi, knjižničari- edukativnim slikovnicama o zdravlju.


Radijska emisija Čitateljski kutak

U radijskoj emisiji Čitateljski kutak, koju već dvanaestu godinu svake srijede u 15 sati na Radiju Gorski kotar uređuju i vode djelatnice Knjižnice, zadnja srijeda u mjesecu rezervirana je za najmlađe- tada čitamo priču. To je naš skroman doprinos nacionalnoj kampanji za promicanje čitanja naglas djeci od rođenja Čitaj mi!.

U Tjednu dobre dječje knjige učenica 8.r. OŠ I.G.Kovačića iz Delnica, Ena Radunović, čitala je svim našim najmlađim radijskim slušateljima priču koja se djeci jako sviđala na pričaonicama- Gricko, čudovište koje gricka knjige.

Tako je Gricko u Tjednu dobre dječje knjige bio rado viđeni gost i u Knjižnici i na Radiju Gorski kotar, a nadamo se i u mnogim obiteljima svih onih mališana koji su njegove crteže, nakon ispričanih priča, odnijeli kući…


U Tjednu dobre dječje knjige…

I ja želim čitati!

U Tjednu dobre dječje knjige naši redoviti programi za djecu predškolske dobi postali su pričaonice u kojima su učenici osnovne škole čitali našim malim polaznicima pričaonica/radionica.

U ponedjeljak 1.travnja, priču Gricko, čudovište koje gricka knjige čitala je učenica 6.r. OŠ I.G.Kovačića iz Delnica- Marta Beljan.

Marta se jako temeljito pripremila za tu ozbiljnu zadaću- osim što je do savršenstva uvježbala tehniku samoga čitanja najmlađima- pripremila je i uvod u čitanje- motivacijski razgovor o priči.

Je li Marta već sada na putu da postane učiteljica?


Fran Polić, učenik 8.r. OŠ I.G.Kovačića iz Delnica čitao je u srijedu, 3.travnja, svima nam znanoga i obožavanoga Ježurku ježića. Fran, i sam nekadašnji polaznik naših pričaonica/radionica u knjižnici, postao je i sam, ovoga puta, pripovjedač!

Uključen u sve naše programske aktivnosti sa školom, Fran je uvijek tu- i volonter je na kojeg uvijek možemo računati!


Djeca djeci

Prvoga dana (manifestacije) Tjedna dobre dječje knjige, 1. travnja, u holu osnovne škole Ivana Gorana Kovačića, učenicima petih i šestih razreda predstavile su se mlade autorice nagrađenih slikovnica na natječaju Moja prva knjiga (iz 2018.): Leona Pelko, koja je zaintrigirala mladu publiku već samim naslovom svoje slikovnice: Mobitel me voli? i Mirna Šafar, koja je u svojoj slikovnici Prijateljstvo je zlatna žica progovorila, kroz temu prijateljstva, i o mnogim neugodnostima onih „različitih“ tijekom odrastanja.

Prepune odgojnih poruka, slikovnice su u učenika prihvaćene s velikim interesom.

Mladim su autoricama njihove priče pomogle predstaviti knjižničarke Narodne knjižnice i čitaonice Delnice, gdje su slikovnice i nastale: mentorica Olgica Glad Klepac, Ivana Pleše i Indira Rački Joskić.

Narodna knjižnica i čitaonica Delnice ne zaboravlja slikovnice koje su nastajale u okviru spomenutog natječaja; sve su one donesene iz naše knjižnice i privremeno smještene u školsku, gdje su, u Tjednu dobre dječje knjige, dostupne svim učenicima i učiteljima.

Leona i Mirna za svoj su rad nagrađene i ovom promocijom, a svi učenici pozvani su da se, ukoliko to žele- okušaju u likovnom i literarnom stvaralaštvu, u slobodno vrijeme, u našoj knjižnici.

 

 

Osnivač: GRAD DELNICE ; Status: SAMOSTALNA USTANOVA